Visningar
Åtgärder

Spegeldammen

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Dammen, som den såg ut 1923. På den tiden flankerades den av Värdshuset och Tivolirestauranten. Foto: Göteborgs Stadsmuseum
1964 fick Spegeldammen nya fontäner och färgväxlare. Foto: Liseberg
1984, året efter att "nya Spegeldammen" presenterades. Foto: Okänd
Spegeldammen, Wärdshuset och Lisebergstornet glänser i solskenet sommaren 1993. Foto: Jens Karlsson

1923-

Spegeldammen, eller Dammen som den kort och gott kallades från början, hade premiär 1923, året då Liseberg för första gången öppnade sina portar. Den var, och är, placerad mellan Liseberg Wärdshus och Stora Scenen. I samband med att Jul på Liseberg öppnade år 2000 gjordes Spegeldammen vintertid om till isbana.

Spegeldammen utvecklades och moderniserades med åren. Som exempelvis 1964, då den fick nya fontäner och färgväxlare. Den största förändringen ägde dock rum fyra år senare, 1968, då dammen kapades med ungefär en tredjedel. Detta gjordes för kunna ta emot en större publik i samband med konserter på Stora Scenen. I samband med kapningen byggdes en permanent parkett med plats för 800 åskådare framför scenen. Det var framför allt den välbesökta konserten med Sammy Davis Jr. året innan som låg bakom förändringen.

1983 presenterades ”nya Spegeldammen”. Nyheten var fontänanläggningen med vattenspel och musik som placerades mitt i dammen. Anläggningen, som bestod av 166 fontäner och 560 lampor, blev ett lyft både underhållnings- och miljömässigt.

I november år 2000, i samband med urpremiären av Jul på Liseberg, gjordes Spegeldammen om till isbana. Förvandlingen gjordes genom att fylla dammen med lecakulor och sand, en metod som aldrig upprepades igen eftersom man höll på att aldrig få bort kulorna. När isbanan väl var klar användes den till skridskoåkning och Lisebergs isshow.

Sedan 2010-talet har Spegeldammen oftast varit övertäckt. Ytan har då används till mingel och till publikutrymme i samband med konserter.

Kuriosa

  • Förr i tiden hände det att människor simmade i Spegeldammen. Som exempelvis den 2 juni 1935 då följande scen utspelades: Tjugo i tolv på kvällen inträffade en, som pressen uttryckte det, "lustig episod" på Liseberg. I en undanskymd vrå vid Wärdshuset klädde en man av sig och hoppade ner i Spegeldammen. Framför ögonen på de matgäster som dröjt sig kvar simmade han ett vänstervarv runt dammen för att sedan hoppa upp på land igen. Det originella tilltaget berodde troligen på ett vad, för när mannen fått på sig kläderna överräcktes en 50-lapp. Det var naturligtvis inte tillåtet att bada i Spegeldammen och därför fick mannen, som tidningen Ny Tid uttryckte det, ”svara inför Pontius Pilatus”.
  • 1951 upptäcktes ett läckage i dammen. 135 kubikmeter vatten per dygn rann ut, vilket innebar en förlust på cirka 35 kronor per dygn eller cirka 4 900 kronor per säsong.

Mer information om Spegeldammen kommer.