Visningar
Åtgärder

Spaceport Liseberg

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

1990-

Spaceport Liseberg var en rymdanläggning som hade premiär 1990. Med en kostnad på 110 miljoner kr var det den största investeringen så långt i Lisebergshistorien. Vid tillfället var Liseberg dessutom ensamma i Europa om en sådan anläggning.

Innehåll

Bakgrund

Ett torn uppe på berget ingick i den generalplan som Lisebergs ledning presenterade 1975. På en illustration i tidningen Expressen ser tornet ut som en stor svamp. Planen på ett torn fanns alltså redan i mitten av 1970-talet, men tog form först i början av 1980-talet. Vi återkommer med mer information och bilder från detta spännande projekt.

Om anläggningen

Spaceport Lisebergs mest iögonfallande del var det 146 meter höga Lisebergstornet som reste, och än idag reser, sig över Göteborg. Tornet bestod även av åkattraktionen UFO 23, en gondol, eller flygande tefat som man sa då för att passa rymdtemat, som åkte från Spaceport Lisebergs källare upp till tornets topp. Där uppe bjöds passagerarna på en magnifik utsikt.

Den mest spektakulära attraktionen hittade man dock i en annan del av anläggningen. I SimulaTour fick gästerna uppleva spännande äventyr på storbildsskärm, sittandes i stolar som rörde sig till filmen. 1990 bjöds det på ett rymdäventyr (såklart) men filmerna byttes ut allt eftersom.

Utöver Lisebergstornet/UFO 23 och Simulatour bestod Spaceport Liseberg av hamburgerrestaurangen Stardust - Stjärnornas Krog, flera spel - däribland varuspelet Himlaspelet, souvenirshoppen Orion och - till en början - en utställning om rymdfärder, rymdteknoligi, stjärnor och planetsystem.

Satsningen blev en stor succé. När säsongen 1990 sammanfattades visade Lisebergs undersökning att över 70 % av gästerna kände till Spaceport Liseberg redan innan besöket och att 80 % av gästerna besökte anläggningen. 90 % ansåg att Simulatour var "en mycket bra attraktion" medan 80 % tyckte detsamma om Lisebergstornet/UFO 23. 650 000 människor testade Simulatour medan 500 000 njöt av utsikten i Lisebergstornet/UFO23, dvs drygt 1,1 miljoner av parkens totalt 2,7 miljoner gäster.

Anläggningen finns kvar än idag men mycket har förändrats. Varken SimulaTour, eller det efterföljande Maxxima finns kvar och Lisebergstornet/UFO 23 har förvandlats till AtmosFear. Även namnet, Spaceport Liseberg, används inte lika ofta som förr.

Kuriosa

  • Rulltrappan som ledde upp till Spaceport Liseberg kallades till en början Galaxtrappan. Från starten vid Blå Gången kom gästerna genast i rätt atmosfär och stämning.
  • Satsningen på Spaceport Liseberg var ett led i att på sikt ha öppet delar av parken även under vintern.

Fakta

Yta: 3 000 kvm

Kostnad: 110 miljoner kr