Visningar
Åtgärder

Snurriga Huset

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Snurrigt värre. Här läggs sista handen på Snurriga Husets uppochnervända värld inför premiären 1946. Foto: Kamerareportage

1946-1948

Snurriga Huset, med underrubriken ”Samling vid pumpen”, var ett lustigt hus som hade premiär 1946. Attraktionen låg granne med Blå Tåget och Cabarethallen.

Egentligen hette attraktionen Mystiska Huset och innan den kom till Liseberg hade den gjort stor succé på Tivoli i Köpenhamn. Men på Liseberg fick den heta Snurriga Huset. Av beskrivningen att döma hade Snurriga Huset stora likheter med Villa Opp-Å-Ner som hade premiär 39 år senare.

– Där inne vänder vi upp och ner på alla naturlagar. Där får vi vattnet att rinna uppför, rullande kulor likaså. Sen ligger mattorna i taket – allting är uppochnervänt så man blir yr i skallen, sa Lisebergs vd Einar Ekström inför premiären 1946.

Dekorationerna gjordes av Göteborgstecknaren Gunnar Wallin. Ett besök i huset kostade 50 öre.

Pressens gav följande målande beskrivningar inför premiären:

”Och mycket riktigt! Mystiskt och snurrigt är det så det förslår. Man tycker sig vara gjord av bly då man går ner för trapporna men uppför går det lätt som bara den. Väl ute igen känner man sig så där lagom omtöcknad, som efter ett krogbesök.”

”Golven har en sluttning, som gör att man undrar om man är nykter eller dragen. Om man pumpar vid den pump, där samlingen ska ske, så kommer vattnet i fel riktning. Ja, det hela är verkligen snurrigt.”

Snurriga Huset fanns på Liseberg i tre säsonger. Om det inte vore för branden i Blå Tåget 1949 skulle det funnits kvar längre. Vid branden skadades attraktionen så pass mycket att den fick stänga. Till säsongen 1949 ersattes den av Sporthallen – en byggnad som innehöll automater och sportbetonade spel.