Visningar
Åtgärder

Snabbtåget

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Foto: Jens Karlsson
Foto: Jens Karlsson
Foto: Jens Karlsson

1989-1992

Inför säsongen 1989 slog Liseberg och SJ sina påsar ihop och presenterade Snabbtåget. Liseberg fick en ny attraktion medan SJ gjorde reklam för sitt kommande snabbtåg X 2000.

Snabbtåget bestod av ett tåg som åkte på ett tvåvarvigt spår. Första säsongen åkte tåget endast framåt men till andra säsongen, 1990, åkte det även baklänges. Samma år ökades även hastigheten betydligt. Till säsongen 1991 fick attraktionen tilläggsnamnet X 2000.

- Snabbtåget var ingen höjdare. Vi försökte rädda den genom att köra halva färden baklänges. Vi tjänade mer pengar på samarbetet med SJ än på de åkande, så det var en bra affär, sa Mats Wedin, vid tillfället vd för Lisebergsparken AB, i en intervju med Lisepedias redaktion 2019.

Det ursprungliga treårsavtalet med SJ gav Liseberg 1,5 miljoner kronor per år. Dessutom ingick en Lisebergsfolder som bilaga i SJ:s tidning och videoreklam för Liseberg på nio av landets större tågstationer. SJ fick, utöver reklam för sitt snabbtåg, lokaler på Storgatan, reklamplats vid Lisebergbanan samt en årlig familjedag på Liseberg.

Innehåll

Kuriosa

Snabbtåget var en av fyra attraktionsnyheter 1989. Övriga var Aerovarvet, Slänggungan och Tornado.

Film

Snabbtåget 1990

Fakta

Plats: Söder om Kristallsalongen. På den plats som JukeBox tog över 1993.

Byggbilder