Visningar
Åtgärder

SimulaTour

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Foto: Jens Karlsson

1990-2000

SimulaTour var en simulator/biograf i Lisebergs storsatsning Spaceport Liseberg som hade premiär 1990. I tio år fanns den i parken. 2001 byggdes SimulaTour om till 3D-biografen Maxxima.

Innehåll

Åkattraktionen

”Du befinner dig plötsligt på en främmande planet, utan att veta hur – eller om – du nånsin kommer att få se Jorden igen.”

Med de dramatiska orden presenterades SimulaTour och dess första film Escape to Planet Earth i Liseberg marknadsföring 1990.

Precis som i den andra attraktionsnyheten i Spaceport Liseberg, Lisebergstornet/UFO 23, inleddes åkturen i SimulaTour med en förfilm som spelades i en mindre biosalong. I filmen, som skapades av Jan-Olof Fritze, slogs hjältinnan Siila mot det onda rymdmonstret Vexor. Siila spelades av Marianne Fornstedt medan Vexor spelades av Gunnar Magg. På premiärdagen 1990 var båda skådespelarna på plats, i karaktär, och hjälpte bland annat till att spänna fast passagerarna

Efter förfilmen gick passagerna in i den stora biosalongen och tog plats i de rörliga stolarna, så kallade tvåsitsmoduler. Här visades tre-fyra minuter långa äventyrsfilmer till vilka stolarna vibrerade och lutade beroende på vad som utspelade sig på filmen. Av säkerhetsskäl var stolarna utrustade med säkerhetsbälte.

Tekniken

SimulaTour hade, en för tiden, mycket avancerad filmteknik. Den byggde på samma effekter som användes i filmer som Star Wars, Star Trek, Poltergeist, Ghostbusters och Vem satte dit Roger Rabbit?.

Filmerna

Filmerna som visades i SimulaTour producerades av Iwerks Entertainment i samarbete med andra företag, bland annat Midland Production Corp. Förfilmerna hade ibland andra producenter än simulatorfilmerna. Vissa filmer visades under flera säsonger, och det hände även att simulatorfilmen byttes under säsong. Nedan listas de flesta av simulatorfilmerna med originaltitel i den ordning som de visades på Liseberg.

Simulatorsystemet

SimulaTour hade plats för totalt 96 passagerare samtidigt. Filmduken på 16 gånger 11 meter (176 kvadratmeter) var en av världens största rektangulära filmduksmodeller.

Filmformatet som användes kallas Iwerks 870T. "870T" står för "8 perforeringar, 70 millimeter, Turboride", vilket betyder att filmremsan är 70 mm bred där varje bildruta är 8 perforerade hål hög (det vill säga de hål som behövs för att mata filmen framåt i projektorn). Turboride anger att biografen var utrustad med rörliga tvåsitsmoduler. Bildrutorna ligger upprätta på filmremsan och har förhållandet 1,35:1 mellan bredd och höjd. Vanliga biografer använder oftast 35 mm film med höjden 4 perforerade hål.

Fakta

Antal platser: 94 st

Total kapacitet/timme: 1 000 pers

Filmdukens storlek: 16x11 m

Filmformat: 8 ggr större än vanlig 35 mm film, 30 bilder/sek (normalfilm 1990: 24 bilder/sek)

Ljud: 6-kanals digitalt surround sound

Showtid: 7 min (inklusive förspel)

Tillverkare: Ridewerks Ltd, Burbank, Kalifornien, USA