Visningar
Åtgärder

Rotor

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Med tanke på skylten är det inte konstigt att Rotor kallades för Cyklotronen. Foto: Liseberg
Våren 1955. Foto: Liseberg
Midsommar 1955. Foto: Liseberg

1955-1956

Rotor, eller Cyklotronen som den även kallades, hade premiär 1955. Det var en roterande cylinderformad attraktion där passagerarna stod upp och trycktes mot väggarna.

Rotor var en av de första attraktionerna i det nya Södra området som presenterades 1955. Den låg direkt söder om Berg- och dalbanan.

”Vill ni smetas fast på en vägg som en fluga så finns numera dessa möjligheter på Liseberg. Däremot kan ni inte gå i taket, för ett sådant finns inte i cyklotronen. Upptill är den snurrande burken öppen för att publik skall få ett gott skratt åt medmänniskorna i centrifugen” skrev Göteborgs-Tidningen i samband med premiären.

”Det trycker på kroppen men det är buskul” tyckte Boråsgrabbarna Anders Andersson, Väinö Olsson och Jan Hedén efter en provtur på premiärdagen.

Kuriosa

  • Rotor var på tapeten redan inför säsongen 1950. Lisebergs vd Einar Ekström och styrelseordföranden C.R. Carlsson gjorde studiebesök i Hamburg och på Backen i Köpenhamn men då valutamyndigheterna vägrade ge Liseberg valuta för import sprack köpet. Ekström skulle i stället se om det gick att tillverka attraktionen inom landets gränser, men då ingen hade beviljats patenträtt för tillverkning i Sverige valde man att avvakta.

Biljettpris

  • 1956: 75 öre.

Fakta

Ägare: Svend Jarlström, Köpenhamn