Visningar
Åtgärder

Rondogården

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Rondogården, med Pop In till vänster och Rondo rakt fram. Foto: Okänd
Den nya önskebrunnen sommaren 1964. Foto: Jan-Olof Börjeson
Minigolfbanan flyttades till Rondogården inför säsongen 1978. Foto: Kamerareportage
Mer minigolf. Denna gång från sommaren 1979. Foto: Kamerareportage

1963-1979

Rondogården var ett område som fanns på Liseberg från 1963 till 1979. Det låg mellan Jazzen (senare Pop In), Rondo och Huvudrestauranten. Rondogården försvann som publikt område i samband med bygget av Lisebergshallen, men resterna av den finns kvar än idag.

Innehåll

Rondgårdens tillkomst

Som en konsekvens av att Stora Dansbanan revs efter säsongen 1962 och att Jazzen byggdes till säsongen 1963 uppstod en öppen yta mellan Jazzen, Rondo och Huvudrestauranten. Ytan, som döptes till Rondogården, blev snart en vacker och färggrann plats, med en önskebrunn och pergola (båda invigda 1964). På Rondogården fanns soffor, för en stunds avkoppling, och en terrass där man drack eftermiddagskaffet till tonerna av musik.

Utveckling

1975 placerades en mindre byggnad på gården, som användes som garderob och för uthyrning av barnvagnar. I samband med julmarknaden i december samma år såldes julgranar, kärvar och julgranskarameller. Tre år senare flyttades minigolfbanan till Rondogården (nyheten Minibilarna tog över golfbanans plats i Barnområdet). Samma år flyttades souvenirbutiken från Blå Gången till minigolfbanans entré.

Slutet

Efter säsongen 1979 inleddes bygget av Lisebergshallen. För att ge plats åt hallen revs Pop In och Rondogården sanerades. När Lisebergshallen väl var på plats gick det inte längre, att som besökare, gå från huvudvägen till Rondo. Däremot återstod en del av Rondogården öster om Lisebergshallen och den kom bland annat att användas som av- och pålastningsområde vid leveranser samt som in- och utgång till hallen för idrottare och artister.

Exempel på evenemang

  • Ponny- och hästridning, 1 och 8 september 1973
  • Utställning av gamla Volvobilar, 20-26 augusti 1973