Visningar
Åtgärder

Restaurant Kaskad

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Entrén till Restaurant Kaskad låg intill Stora Scenen och Spegeldammen. Bilden är tagen 1970 eller 1971 i samband med ett uppträdande på Stora Scenen. Foto: Okänd

1964-1981

Restaurant Kaskad, Restaurang Kaskad eller, kort och gott, Kaskad var en dansrestaurang som öppnade 1964. Den låg norr om Stora Scenen i VARA-Restaurantens gamla lokaler. Restaurangen drevs av SARA-bolaget.

1963 stängde VARA-restauranten för gott. Ersättare blev självserveringen Western bar och Restaurant Kaskad. Namnet Kaskad var inspirerat av Spegeldammens nya fontäner. När restaurangen öppnade var interiören präglad av svensk konst och svenskt konsthantverk.

VARA-restauranten var ett utpräglat familjeställe på lördagar och söndagar medan Kaskad blev en dansrestaurang. En konkurrent till andra Göteborgsställen som erbjöd mat, dans och förströelse.

1968 ändades matsalen, med tillhörande veranda, till cocktailbar. Och det blev ett lyft - alltid fullt med glada och törstiga gäster.

1976 var det dags för en genomgripande förändring. Då presenterades nya "svängiga" Kaskad. Med Western Bar införlivat med huvudlokalerna gick interiören i mörkblått med mängder av dekorativa och festliga detaljer, som glitter, ljuseffekter, skimrande såpbubblor med mera. Designen stod White Arkitekter för, under ledning av Olle Andersson.

I augusti 1981 stängdes Kaskad. 1982 förvandlades restaurangen till utställningslokalen Titta In.