Visningar
Åtgärder

Reklamtornet

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Tornet användes både som reklampelare och utsiktstorn.Foto: Liseberg

1927-1938

Till säsongen 1927 presenterades Reklamtornet, eller Lisebergstornet som det även kom att kallas. Det placerades i övre parken, där Linbanan passerade under Jubileumsutställningen 1923 och där Lisebergshjulet skulle komma att placeras långt senare. Förutom att tornet gjorde reklam för Liseberg, i form av en stor neonskylt, användes det även som utsiktstorn för Lisebergs gäster. I tornets inre dolde sig rester av linbanan, och där fanns även trappor som ledde upp till tornets topp.

Reklamtornet höjde sig över nöjesfältet i elva år. Tisdagen den 11 oktober 1938 totalförstördes det i en anlagd brand. Brandkåren, som nyss släckt en brand på Cirkus, anlände inom några minuter men konstaterade snabbt att byggnaden inte gick att rädda. Arbetet koncentrerades därför på att hålla branden under kontroll och att på bästa sätt underlätta rivning av tornet.

Två dagar senare grep polisen en 17-årig man som efter förhör erkände att han dels anlagt branden på Liseberg men även en annan brand i Mässhallen (senare Svenska Mässan).

– Jag vet inte varför jag gjorde det, sa 17-åringen i polisförhöret.

Reklamtornet ersattes året efter, 1939, av Lisebergsfyren.

Fakta

Kostnad: 5 981 kr