Visningar
Åtgärder

Postens dag

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
De danska postmännen växlar i den nordiska stafetten 1961. Foto: Okänd
Vinnaren av "Postmarschen" 1960, stockholmaren Berndt Moberg (till vänster). Foto: Okänd
Ett av de förstadagsvykort som gavs ut i samband med Postens dag 1960. Kortet visar interiören av Lisebergs unika postkontor. Foto: Okänd
Över 100 000 frimärken regnar ner över publiken på Postens dag 1961. Foto: Okänd

Postens dag var en temadag som hade premiär söndagen den 4 september 1960. Den återkom även 23 juli 1961. Postens dag var ett samarbete mellan Liseberg, Kungliga Generalpoststyrelsen och Postdirektionen i Göteborg.

På Liseberg

  • 4 september 1960
  • 23 juli 1961

1960

Den första Postens dag var mer att betrakta som "Postens helg". Redan på fredagen, den 2 september 1960, öppnade en frimärksutställning i Konserthallen, i samarbete med Sveriges Filatelist-Förening i Göteborg. Där visades konsul Benzingers berömda samling essäer och provtryck, värdefulla samlingar från Postmuseet samt frimärken från enskilda samlare. Publiken kunde även titta på brevbäraruniformer från gamla tider. Samma dag tävlade Göteborgsungdomar i "brevbäring" medan de så kallade Postflickorna sjöng från Stjärnscenen. Inför helgen rullade en postdiligens från 1880-talet runt på Göteborgs gator, och som kontrast till denna klenod visades en hypermodern postbuss upp.

På själva dagen, den 4 september, fick Liseberg en specialstämpel och två särskilda förstadagsvykort. Vykorten gick med fördel att skicka i det unika postkontoret på Liseberg. En gångtävling, kallad ”postmarschen”, arrangerades där brevbärare från Köpenhamn, Oslo, Stockholm och Göteborg tävlade. Starten gick i Fräntorp med målgång vid Konserthallstrappan på Liseberg. Prisutdelningen ägde rum i Cabarethallen och vinnaren, stockholmaren Berndt Moberg, belönades med Lisebergskrukan.

Underhållningen gick även den i postens tecken. I Cabarethallen spelades ”Postpåscen”, med bland andra Gösta Bernhard, George Adelly och Inger Svalin.

Lite smolk i bägaren var det tråkiga vädret. Liseberg hade hoppats på 30 000 besökare. "Bara" 12 000 trotsade regn och rusk.

1961

i 1961 års program, som knöts ihop med frimärksutställningen Gothia 61, innehöll skojigheter som:

  • ”Hitta på Liseberg” - en tävling mellan brevbärare från olika postutdelningsområden och pojkar från Göteborgs ungdomsgårdar om vem som snabbast kunde dela ut post på Liseberg.
  • "Postmarschen" - gångtävlingen mellan brevbärare från Danmark, Norge, Stockholm och Göteborg återanvändes. Till skillnad från 1960 gick årets upplaga som stafett.
  • "Adresstävling" - med många värdefulla priser.
  • ”Vem Vet Mest - Pressen eller Posten?” - Frågetävling med en tävlande från var och en av de fyra Göteborgstidningarna samt fyra postmän. Frågeledare var Rolf Kirkvåg från Oslo.

Ett nytt inslag var att över 100 000 frimärken släpptes från Marinens stora helikopter. Precis som föregående år var postkontoret öppet och Liseberg fick en speciell endagsstämpel.