Visningar
Åtgärder

Popstopp på Liseberg

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Det var under The Kinks uppträdande på Stjärnscenen den 3 september 1965 som publikkaoset uppstod. Tack till Hans Rosenström för bilden! Foto: Hans Rosenström

Det blev publikkaos när den engelska popgruppen The Kinks spelade på Stjärnscenen den 3 september 1965. Uppemot 15 000 ungdomar befann sig på Liseberg denna kväll och i kaoset framför scenen fick polis och ordningsvakter göra skäl för lönen.

The Kinks var bokade för ytterligare en spelning dagen efter, men den ställdes in. Även Hep Stars, Sten & Stanley, The Mascots, Streaplers och The Shanes ströks från det kommande programmet. ”Popstopp på Liseberg” skrev pressen.

– Vi måste skydda publiken och efter det som inträffade i samband med Kinks framträdande på fredagskvällen har vi bestämt att inställa de kommande popkonserterna, sa Lisebergs VD Olof Calderon.

I ett brev till Kuno Beckholmen, redaktör för tidningen Metallarbetaren, daterat 5 oktober 1965 ger Olof Calderon nöjesparkens bild av det inträffade och förklarar de inställda konserterna. Upphovet till brevet var att Metallarbetaren skrev att Liseberg "mottar bort ungdomen och förbjuder alla popprogram", något som Calderon alltså inte höll med om.

Delar av brevets innehåll:

”Det verkliga förhållandet på Liseberg är följande i vad det avser den nu avslutade säsongen. Vi har presenterat över etthundra popprogram, men nödgas på grund av skäl som jag strax skall återkomma till, avlysa fem program – märk väl, endast fem program. Det bör observeras, att vi efter de avlysta popföreställningarna har haft en hel rad olika popprogram.

Varför avlyste vi då dessa fem program? Vi hade, för att uppmuntra ungdomen, tagit hit det ”världsberömda” popbandet The Kinks från England. Vi visste i förväg, att det bandet kunde ”tända” de ungas sinnen och det var för övrigt det bandet som förorsakade totalt popförbud på Tivoli i Köpenhamn sedan ungdomarna förstört stor del av inredningen i den vackra konserthallen därstädes. Detta skrämde inte oss, eftersom vi skulle ha föreställningen ute, men vad som gjorde oss oroliga var modsuppträdena på Götaplatsen. Förvarnade om att modsen skulle göra s.k. rent hus på Stjärnscenen därest vi tog dit The Kinks, hade vi engagerat cirka 100 poliser och ordningsvakter – det största antalet i Lisebergs historia. Trots denna stora ordningsstyrka kunde vi icke förhindra pöbeluppträdanden – nertrampande utav unga flickor, varav 10 st samtidigt låg avsvimmade på en gräsmatta. Vi visste inte då hur stora skador de kunde ha. Ambulanserna gick i skytteltrafik mellan Liseberg och Sahlgrenska sjukhuset. När vi såg, att det var omöjligt att skydda ungdomarna till liv och lem, avlyste vi den pågående popföreställningen. Då modsen lät förstå genom meddelanden, att de hade för avsikt att upprepa samma sak vid av oss redan annonserade popföreställningar, avlyste vi även dessa.

När vi efter några dagar återigen presenterade popprogram på Liseberg genomfördes dessa efter en ny teknik i vad det gällde ordningen. En teknik som jag för övrigt inte just nu vill avslöja, men som jag tror på mycket när det gäller framtiden, vilket bland annat bidrar till att vi nu är i full gång att planlägga nästa sommars många många popprogram.”