Visningar
Åtgärder

Peter Pan

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Europas mest påkostade attraktion - Peter Pan premiäråret 1968. Foto: Liseberg

1968-1980

Peter Pan var en rälsbunden familjeattraktion som hade premiär 1968. Den var föregångare till Vår Lilla Värld och Sagoslottet.

Inspirationen till Peter Pan hämtades från Disneylands It’s a small world. På Liseberg presenterades den som årets roligaste nyhet 1968, men även den dyraste. Attraktionen var enligt uppgift Europas mest påkostade.

Peter Pan ersatte spöktåget Djungelexpressen som hade funnits i parken sedan 1960. Peter Pan tog ”avstånd från alla skelett och all trollskogsmystik” som Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning uttryckte det.

Samma tidning beskrev åkturen på följande sätt:

”Besökaren förs in i en glad och vänlig värld som hämtats ur sagan och fantasin. Reser genom årstiderna och glider fram i ett detaljrikt landskap med utsökt genomarbetade dockor som dansar, arbetar, hoppar och illustrerar bl.a. Bröderna Grimms verk. Längs hela färden beledsagas man av musik som är synkroniserad med dockornas rörelser och som samtidigt stämmer med dessas sysselsättningar. Resan avslutas med att vagnen går genom ett färgat vattenfall.”

1968 var merparten av Peter Pans interiör hämtad ur sagovärlden. Men även människans liv gestaltades. Exempelvis midsommar, med en mängd dansande dockor, och julafton med en tomte som delade ut julklappar.

Peter Pan fanns i parken till 1980, hela tiden i det södra området. Till säsongen 1981 flyttades attraktionen inom södra området och genomgick samtidigt en totalrenovering. I samband med detta bytte den namn till Vår Lilla Värld.

Kuriosa

Redan hösten 1979 fanns planer på att flytta Peter Pan, men inte till den plats i södra området som den kom att flyttas till. Tanken var att placera den på Berg- och dalbanans plats. Planen var då att riva Bergbanan i slutet av 1982.

Fakta

Typ av attraktion: Rälsbunden

Tillverkare: Anton Schwarzkopf, Tyskland

Tillverkarens beteckning: Märchenbahn

Antal åkande: Max 45 personer (15 gondoler à 2-3 personer)

Hastighet: 1,2 m/s

Banans längd: 192 m

Plats: Södra området

Bilder