Visningar
Åtgärder

Oscar Mayrhauser

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Oscar Mayrhauser på dirigentpulpeten i Cabarethallen. Foto: Kamerareportage

Oscar Franz Carl Rosina Mayrhauser, född 22 juni 1895 i Wien, död 3 oktober 1953 i Wien, var en österrikisk kapellmästare som mellan 1934 och 1953 var kapellmästare för Lisebergsorkestern. Han kom speciellt att förknippas med Cabarethallen där han tillsammans med Lisebergsorkestern dagligen ackompanjerade artisterna, från premiären i april till säsongsavslutningen i september.

Mayrhauser inledde sin musikaliska bana vid teatrar i Wien, Berlin och Hamburg innan han anlitades av Liseberg i maj 1934. Första uppdraget i nöjesparken blev att dirigera orkestern i Cabarethallen under perioden 15-31 maj. Det blev starten på en långvarig kärleksrelation mellan Mayrhauser, Liseberg och Göteborgspubliken. För han var populär den gode österrikaren. En skicklig kapellmästare och en vänlig själ, som alltid spred glädje och trivsel omkring sig.

Vid sidan av Liseberg var Mayrhauser bland annat gästdirigent för Göteborgs Symfoniorkester och under många år ledde han även Polisens musikkår. Han var dessutom mycket uppskattad som dirigent vid folkkonserterna i Konserthuset.

Oscar Mayrhauser dog den 3 oktober 1953, 58 år gammal, i sin hemstad Wien. Dödsorsaken var hjärtattack. Hans vän, direktör Hans Breitneder som vid tillfället arbetade på restaurang Kometen i Göteborg, berättade: ”Oscar, eller Ossi, som vi kallade honom, klagade ofta över att hans hjärta krånglade. Han gick till läkare men fick besked att det inte var något farligt. Men nu är han död.”

Begravningen, som ägde rum i Wien, bekostades av Liseberg.

Innehåll

Minnen av Oscar Mayrhauser

”Vad man i hög grad beundrar var den snabbhet varmed han alltid lyckades sätta sig in i sina nya uppgifter. Nya artister kom timmarna före premiären med krävande ackompanjemangsuppgifter – dessa improviserade genrep måste ofta ha varit rena maran – men Mayrhauser kände sina pappenheimare och sin musik. Han presterade alltid ett färdigt arbete.”

Handelstidningen 5 oktober 1953.


”Alla vet hur populär han var på Liseberg, alla artister älskade honom, de var aldrig nervösa när de visste att Mayrhauser stod vid dirigentpulten - ja, det blir nog svårt att finna en bra efterträdare till Mayrhauser i Cabarethallen.”

Göteborgs Tidningen 3 oktober 1953.


”Han dirigerade för publiken av hela sitt hjärta. Det skulle vara skådespel inte bara på scenen utan även i orkesterdiket och framför allt på dirigentpulten. Och det var skådespel och fest för öga och öra. En Cabarethallsmarsch kunde han ladda så intensivt med takt, toner och rytmisk svikt att publiken hade svårt att sitta still.”

Göteborgs-Posten 4 oktober 1953.


”Det är sorg på Liseberg, ty vi tyckte alla om Oscar Mayrhauser. Han var en epok i Cabarethallens historia.”

Lisebergs vice vd Olof Calderon till Göteborgs-Posten 4 oktober 1953.

Kuriosa

  • Efter Mayrhausers bortgång köpte Liseberg hans notarkiv för 2 500 kronor.

På Liseberg

Med Lisebergsorkestern

  • 17-30 maj, 2-10, 12-15, 17, 19-23, 26-30 juni, 3-8, 10-22, 24-29, 31 juli, 2-5, 7-12, 14-15, 17-19, 21-26, 28-31 augusti, 2, 4-9, 11-16 september 1950, Trädgårdspaviljongen
  • 16 maj-17 september 1950, Cabarethallen

Med Göteborgs Symfoniorkester

Inom parentes - artisten/artisterna som ackompanjerades

Fler datum kommer.