Visningar
Åtgärder

Nummerflicka

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
1957 års Miss Liseberg Rose-Mary Wall. Foto: Okänd

1952-1957

Nummerflickan, eller Miss Liseberg som hon även kallades, fanns på Liseberg under fem säsonger på 1950-talet. Hon hade som uppgift att presentera programmen i Cabarethallen och gjorde det iklädd ett flertal olika dräkter, allt som oftast designade av Cabarethallens scen- och dekorchef Birgit Afzelius-Wärnlöf.

Anställningstiden var cirka fyra månader, arbetstiden i stort sett klockan 20:00-22:30 varje kväll, sju dagar i veckan. Varje kväll genomgick nummerflickan sju klädbyten.

Den första nummerflickan var en 18-årig fransyska vid namn Muriel Monclar. Att det blev en flicka från Frankrike berodde på att Liseberg under juli månad 1952 arrangerade en fransk utställning, kallad "Frankrike kallar". Dessutom uppträdde flera franska artister på Lisebergs scener den sommaren.

Nummerflickan togs tillfälligt bort efter säsongen 1954. Beslutet togs av Lisebergs programchef Bengt Sterner. Anledningen var, enligt Sterner, att det var svårt att få tag i den rätta flickan. Då var det lättare att hitta rätt konferencier, eller presentatör, som Sterner föredrog att kalla honom.

1956 gjorde nummerflickan comeback men togs bort för gott efter säsongen 1957.

Nummerflickor år för år

Minnen

”Vi gick på Cabarethallen varje vecka. Jag minns bänkarna, sorlet, alla djärva, magiska och häpnadsväckande nummer med alla stora artister. Allt förbleknade dock vid sidan om Nummerflickorna. Mellan varje artistnummer gick en flicka i baddräkt framför ridån med ett strålande leende. Från den ena sidan scenen till den andra. Hon höll stolt fram en jättelik siffra, som markerade nästa punkt i programmet. Jag kunde aldrig somna kvällarna efter Cabarethallen och i tankarna övade jag på vilket sätt jag skulle gå och hur jag skulle hålla min siffra, så publiken tappade andan.” - Viveka Lärn, ur Lisebergs jubileumsbok ”Från komark till nöjespark”.

Kuriosa

  • I mitten av 1950-talet tjänade Nummerflickan åtminstone 600 kronor i månaden.