Visningar
Åtgärder

Nisse Jonsson

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Nisse Jonsson uppvaktas med blommor när Veckans Revy spelas för tionde säsongen 1951. Foto: Kamerareportage

Nisse Jonsson, född 13 maj 1903 i Göteborg, död 1 maj 1957 i Göteborg, var ledare för Veckans Revy mellan 1942 och 1957.

På Liseberg

Trots sina skånskt rullande r-ljud var Nisse Jonsson född på Norra Liden i hjärtat av Göteborg. Redan i unga år väcktes intresset för teater. I sjuårsåldern fick han låna en unionsflagga som han använde som ridå mellan två mattstänger på gården på Nordhemsgatan 65, där han tillsammans med likasinnade gav en kriminalpjäs.

Efter åren i skolan fick han jobb i en bokhandel. Under bokhandelsperioden medverkade han 1916 i Axel Engdahls revy ”Kulan i luftan”. När han på grund av revyjobbet började dela ut böcker och tidskrifter mitt i nätterna till bokhandelns kunder fick han sparken och sedan blev det revyteater för resten av livet. På Södra Allégatan i Göteborg fanns en biolokal, som först hette Metropol och sedan Röda Lyktan. Där påbörjade Nisse på allvar sin bana inom Göteborgs folkliga nöjesliv.

Åren 1923-24 ledde han teatersällskapet ”Ridå”, som bl.a. spelade revy i Metropol. Sedan blev han en uppskattad kuplettgäst på Björngårdsvillan och 1926 hamnade han hos de anrika ”Spårvägsamatörerna” vid Järntorget. Där fann han kärleken i Gullan och snart blev det bröllop. 1935 återskapade Nisse ”Spårvägsamatörerna” vid Nya Folkan och därmed började en kvalitetsförbättring av standarden. En förbättring som sedan fortsatte på Liseberg när Nisse fick förtroendet att starta Veckans Revy 1942. Utöver jobbet som ledare för Veckans Revy var Nisse bl.a. vice ordförande i juryn för De okändas revys och verksam i Luciaorden.