Visningar
Åtgärder

Mumintrollet

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Mumintrollet är en pjäs av Tove Jansson som spelades på Lisebergsteatern 1-6 juni 1960 med en ensemble från Lilla Teatern i Helsingfors.

Medverkande

Direktion: Stig Bergendorff och Gösta Bernhard

Gösta Bernhard minns

”Jag hade varit i Helsingborg och blivit bekant med Vivica Bandler, Lasse Pöysti, Birgitta Ulfson och de övriga sköna människorna på Lilla Teatern i Helsingfors. Tyvärr fick jag den gången inte tillfälle att se deras underbara föreställning ’Mumintroll i kulisserna’ av Tove Janson. Jag tog dock chansen att ta över dem för ett gästspel på Casino-teatern i Stockholm. Stor såväl press- som publiksuccé! På sommaren 1960 fick jag plötsligt för mig att den föreställningen borde vara något för alla skolresor som kom till Liseberg. Jag tog hit föreställningen och spelade matinéer kl. 12.00 och kl. 14.00. Det skulle vi aldrig ha gjort! Ungarna tyckte bättre om karusellerna och gungorna!

Mumintrollen hade inte hunnit bli det begrepp då som nu så vi spelade i stort sett för tomma salonger. Vi höll ut i 14 dagar! Sen reste trollen hem! Synd - det var en så rolig och fin föreställning.’

Redaktörens anmärkning: Minnet tycks ha svikit Gösta Bernhard när han tänkte tillbaka på Mumintrollet. Föreställningen spelades inte i två veckor. Man gav upp redan efter en.