Visningar
Åtgärder

Mont Blanc

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Mont Blanc inför premiären 1942. Foto: Kamerareportage
Glädje och förväntan inför en åktur sommaren 1943. Foto: Liseberg

1942-1945

Mont Blanc hade premiär 1942 och ersatte då Raketbanan. Den övertog även dess plats söder om Tyrolerrestauranten. Mont Blanc beskrevs som en korsning mellan just Raketbanan och Virvelvinden.

– Det vill säga att den har bådas fördelar medan nackdelarna bortopererats, sa Hardy Johansson som under många år var inspektör på Liseberg.

Det visade sig att Raketbanan var i vildaste laget för publiken. Mont Blanc var lugnare.

– Det blir något lätt och luftigt som nog kommer att falla bättre i smaken, sa Lisebergs VD Herman Lindholm inför premiären 1942.

”I den får man en känsla av slalomåkning”, sa en av provåkarna efter att Mont Blanc visats upp för pressen 1942.

Mont Blanc hade tidigare stått i Malmö Folkets Park och ägdes av Osvald Arnholdt Olsson. Den gjorde sin sista säsong på Liseberg 1945. 1946 ersattes den av Rolleybanan.

Kuriosa

För att attraktionen skulle kunna stå horisontalt fick Liseberg spränga bort en bit av marken och gjuta en så kallad betongklocka. Föregångaren Raketbanan hade inte samma behov av ett jämnt underlag.

Olycka

Onsdagen den 17 juni 1942 inträffade en olycka i Mont Blanc. Ett fel i upphängningsanordningen till en av gondolerna ledde till att en man slungades ur attraktionen. Mannen fördes till Sahlgrenska sjukhuset där hjärnskakning och krossår i ansiktet konstaterades.