Visningar
Åtgärder

Mistinguett

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Det bejublade gästspelet i Cabarethallen 1933. Foto: Okänd
Ett signerat foto med en hälsning från Mistinguett till Anita Ahlroth, vd-sekreterare och något av en mamma till alla artister på Liseberg. Foto: Okänd
Ännu ett signerat foto till Anita Ahlroth. Foto: Okänd

Mistinguett, född 5 april 1875 i Enghien-les-Bains som Jeanne Florentine (även känd som Jeanne-Marie Bourgeois, död 5 januari 1956, var en fransk artist, sångare och dansös. Hon var stor stjärna vid franska varietéer från 1899, bland annat vid Folies Bergère, Moulin Rouge och Casino de Paris. Hennes paradnummer var Mon Homme och hon samarbetade med bland andra med Jean Gabin och Maurice Chevalier.

På Liseberg

Inom parentes: uppträdde tillsammans med.

Framträdandet 1933

10-årsjubilerande Liseberg rivstartade säsongen med den internationella stjärnan Mistinguett i Cabarethallen 17-28 maj. Hon anlände tillsammans med en artistgrupp på 50 personer, sex ton bagage, över 700 kostymer och massor av dekorationer. "Voila Paris" var namnet på hennes jätterevy och "C’est Paris" sjöng det i öronen på den förtjusta publiken.

Det var Lisebergs vd Herman Lindholm som skrev kontrakt med Mistinguett i samband med en resa till Wien. Gaget var på astronomiska 12 200 kronor per dag. Artistskatten stod Mistinguett och hennes trupp för medan Liseberg bekostade resekostnaden. Biljetterna gick på 3,50, 3 respektive 2 kronor beroende på plats i lokalen. Samtliga med 50 öres förköp.

Kuriosa

Mistinguett fick 1 650 kr per dag i gage 1947. Lisebergs interna betyg löd: "M. nu för gammal för att bedömas. Lever på sitt namn och rykte. Blev emellertid fulla hus. Karl Gerhard strålande conferencier".