Visningar
Åtgärder

Max och Moritz

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

1923-1925 och 1932-1933

Max & Moritz hade premiär 1923. Efter tre somrar i parken togs det bort för att sedan göra comeback säsongerna 1932 och 1933.

Beskrivning: Två personer utklädda till apor satt på en planka i ett träd. De som spelade kastade bollar. En träff på två vita markeringar gjorde att aporna trillade ner.

Minnen

"Jag var 17 år den gången när jag började springa ärenden, köpa kaffe och smörgåsar åt den övriga personalen, säger han. Det höll jag på med ett bra tag, men så småningom tog jag mod till mig och frågade om jag inte kunde få komma ut bland attraktionerna, det var ju i alla fall dessa som fängslade en ung grabb. Tänk att bara få stå där bak på en radiobil och åka med! Det fick jag, jag fick agera apa tillsammans med en annan vaktmästare! Vi två utgjorde en attraktion, där det gällde att träffa mitt i prick med en boll. Då ramlade vi ner från lämmen vi satt på. Första kvällen jag klev upp på lämmen kom Ludde Gentzel. Han tog en boll, siktade, kastade - och jag föll ner!"

Vaktmästaren John Johannesson, som då hade arbetat på Liseberg i 35 år, berättar i en intervju med tidningen Ny Tid, den 6 augusti 1958, om hur det var att arbeta på Liseberg 1923.


”På Liseberg hade de en anordning där folk fick kasta läderbollar fyllda med sågspån genom en ring. Vi småpojkar satt på en bräda, och när någon träffade prick föll vi ned. Om de missade var vår uppgift att räcka lång näsa åt dem. För det fick vi lite mer än en krona per kväll.”

Olof Olsson, som jobbade extra på Max & Moritz sommaren 1923. Intervjuad 1973