Visningar
Åtgärder

Mats Wedin

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Mats Wedin i Balder. En av de satsningar som han är mest stolt över. Foto: Stefan Karlberg
Humorgruppen Utan Lots. Från vänster: Mats, Claes Eriksson, Kerstin Granlund och Kent Fredriksson. Foto: Okänd
En 5-årig Mats i nyheten Kul på Hjul sommaren 1956. 24 år senare var han med om att ta bort karusellen ur Lisebergs attraktionsutbud. Foto: Okänd
Tillsammans med Roger Houben, vd för och ägare av Vekoma, företaget som byggde HangOver. Bilden togs 1997, då HangOver äntligen fungerade. Foto: Stig Kälvelid
Efter en tur i Balder, i samband med Kronprinsessan Victorias besök den 11 augusti 2006. Lisebergs styrelseordförande Göran Johansson delar vagn med Kronprinsessan. Foto: Stefan Karlberg
Sommaren 2010. Mats visar sin efterträdare Andreas Andersen runt i parken. Foto: Stefan Karlberg

Mats Gustav Ewald Wedin, född 13 januari 1951 i Trollhättan, var verkställande direktör och koncernchef för Liseberg 1 januari 1994-31 januari 2011. 1988-1993 var han vd för dotterbolaget Lisebergsparken AB. Mats var inte bara anställd på Liseberg - i mitten av 1970-talet uppträdde han i parken som artist.

På Liseberg

Som anställd

  • 1988-1998: Verkställande direktör Lisebergsparken AB
  • 1994-2011: Verkställande direktör Liseberg AB och koncernchef

Som musiker och underhållare

Mats spelade piano i humorgruppen Utan Lots. I gruppen medverkade bland andra Claes Eriksson och Mats framtida fru Kerstin Granlund, som tillsammans kom att utgöra två tredjedelar av Galenskaparna. Med Utan Lots uppträdde Mats på Liseberg vid följande tillfällen:

  • 14 juni 1975, Stora Scenen
  • 8 augusti 1975, Stora Scenen
  • 23-26 augusti 1976, Stora Scenen

Volvo, Utan Lots och drömmar om... Scandinavium

Mats Wedin är född och uppvuxen i Trollhättan. Efter avklarad skolgång flyttade han till Göteborg för ekonomistudier vid Handelshögskolan och fick sedan jobb på Volvo, som projektledare för produktionsstyrsystem.

Under högskoleåren var han aktiv i nationslivet och medverkade i Västgötaskoj, som framförde spex skrivna av Claes Eriksson och Kent Fredriksson. Tillsammans med Kerstin Granlund och Ragnar Lång bildade man humorgruppen Utan Lots. Gruppen gjorde succé på Folkparksforum 1975 och skickades omgående ut på turné. En turné som bland annat tog den till Liseberg.

Mats lämnade Utan Lots 1976, då turnéliv, jobbet på Volvo och livet i övrigt blev för svårt att kombinera.

I mitten av 1980-talet tog han klivet över till Volvos marknadsavdelning. I maj 1987 såg han att Scandinavium annonserade efter ny chef. Mats var intresserad av tjänsten redan 1971, då Scandinavium var nytt, men insåg att han som 20-åring saknade erfarenhet. Nu var han 36 och bättre rustad. Men eftersom han nyligen bytt jobb på Volvo lät han bli att söka.

Men i slutet av sommaren 87 dök annonsen, som av en händelse, upp igen. När han dagen efter läste i tidningen att tjänsten fortfarande inte var tillsatt såg han det som ett tecken. Han kontaktade rekryteringsfirman, gick på intervju men fick besked att tjänsten trots allt var tillsatt. Däremot hade firman ett annat jobb som kanske kunde passa - som chef för Liseberg!

- Är det ett jobb? Kan man vara det, minns Mats att han tänkte.

Visst kunde man det. Efter att ha träffat Lisebergs koncernchef Boo Kinntorph och styrelseordföranden Göran Johansson var saken klar. Kontraktet skrevs 24 oktober 1987, samma dag som Kerstin Granlund och kollegorna i Galenskaparna och After Shave hade premiär för musikalen Stinsen Brinner på Lorensbergsteatern.

1 februari 1988 tillträdde Mats tjänsten som verkställande direktör för dotterbolaget Lisebergsparken AB, som då var kärnan i Lisebergskoncernen och omfattade nöjesparken med Lisebergshallen och Lisebergsteatern.

23 år i Lisebergs tjänst

I likhet med de flesta av Lisebergs verkställande direktörer satt Mats länge på sin post. Först sex år som direktör för Lisebergsparken AB, följt av 17 år som koncernchef och vd för moderbolaget Liseberg AB.

1988 klev han in på ett Liseberg vars utvecklingskurva pekade uppåt. Under dåvarande koncernchefen Boo Kinntorph var det full fart framåt som gällde. Liseberg blev större, etablerade sig som Sveriges främsta turistmål och hamnade på den internationella nöjesparkskartan.

Under perioden i Lisebergsparken AB presenterades populära åkattraktioner som Tornado, Slänggungan, TopSpin och JukeBox, så väl som den mindre populära Snabbtåget. Mats var även delaktig i skapandet av Spaceport Liseberg, där han ansvarade för SimulaTour.

Efter sex år tog han över som koncernchef och vd för Liseberg AB. Ambitionen var att fortsätta på den inslagna vägen och utveckla Liseberg till en av Europas främsta nöjesparker. I en intervju med Göteborgs-Posten i samband med sin första premiär som koncernchef sa Mats att "de övergripande målen är att forma vår park i en göteborgsk tradition och att vårda miljötanken. Vi får dessutom aldrig bli en ren attraktionspark utan måste se till helheten."

Den helheten kom att innebära stora investeringar i bergbanor (inte minst Balder) men även kulturella satsningar som Evert Taubes Värld, en ny Stora Scen och Lotta på Liseberg, samt botaniska ingrepp som Lisebergs Lustgård. För att inte tala om Jul på Liseberg, som tillsammans med Balder och Evert Taubes Värld tillhör de satsningar som Mats är mest stolt över. Julsäsongen gjorde Liseberg till en angelägenhet året om och Göteborg till en självklar vinterdestination.

Precis som under Kinntorphs tid fortsatte Liseberg att växa till ytan, med viktiga landvinningar som kvarteret Spindeln sydost om parken, som möjliggjorde skapandet av Lisebergs Hamn med Kållerado. Och ekonomisk utvecklades Liseberg till ett välmående företag, som i betydligt större utsträckning än tidigare kunde stå på egna ben. När Mats tillträdde som högsta chef 1994 omsatte koncernen 355 miljoner, tjänade 15 miljoner och hade en soliditet på 30 %. 2010 var omsättningen drygt 900 miljoner, vinsten 64 miljoner medan soliditeten hade ökat till 63 %.

På det stora hela blev det 23 framgångsrika år. Alla satsningar gick inte hem, som exempelvis Dammen i samband med Lisebergs 70-årsjubileum 1993. Och det fanns även tunga perioder. Jobbigt - och pinsamt - då HangOver vägrade fungera. Direkt obehagligt i samband med olyckorna i FlumeRide, Lisebergbanan och Rainbow.

I januari 2011 tackade Mats för sig. Han gjorde det med en sista spektakulär satsning - att förvandla Lisebergstornet till Europas högsta fritt fall. Ett lyckad drag skulle det visa sig. Dessutom hade Mats och kollegorna redan då börjat fila på ytterligare en berg- och dalbana på berget. En variant av det som kom att bli Helix.

Nio år efter att Mats lämnade Liseberg, i november 2020, valdes han tillsammans med Tony Baxter och Greg Hale från Disney in i branschorganisationen IAAPA:s Hall of Fame. Motiveringen löd (fritt översatt till svenska): "Tony Baxter, Greg Hale och Mats Wedin är inspirerande föredömen för alla inom branschen. De förkroppsligar den uppfinningsrikedom, kreativitet, passion och ledarskap som attraktionsbranschen är känd för och deras bidrag lämnar ett bestående arv."