Visningar
Åtgärder

Louis Armstrong

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Monica Zetterlund och Louis Armstrong uppträdde samtidigt på Liseberg sommaren 1965. Monica i Cabarethallen och Louis i Konserthallen och på Stora Scenen. Foto: Kamerareportage
Armstrong och hans fru Lucille Wilson åker ståndsmässigt inne på nöjesfältet. Foto: Okänd

Biografi

Louis Daniel Armstrong, ibland även kallad "Satchmo" och "Pops", född 4 augusti 1901 i New Orleans, död 6 juli 1971 i New York, var en amerikansk jazztrumpetare, kompositör och sångare. Armstrong är en av jazzens verkligt stora legendarer och stilbildare. Det anses att Louis Armstrong inte bara påverkade jazzens utveckling utan att hans musik i hög grad ligger till grund för praktiskt taget all populär musik som framkommit efter honom. Läs mer.

Louis Armstrong på Liseberg

  • 14-15 juni 1965, Konserthallen & Stora Scenen

Minnen

Journalisten Christer Borg på Kvällsposten minns Louis Armstrongs besök på Liseberg. I en krönika från 1980 skrev han:

"En stekhet junidag 1965 träffar jag honom på Liseberg. Det är en stor dag på Göteborgs berömda nöjesfält. Osmond Brothers har premiär på sin folkparksshow med Lasse Lönndahl och Monicorna Zetterlund och Nielsen presenterar ett nytt scenprogram, som Hasseåtage skrivit. Och så - som kronan på verket - Louis Satchmo Armstrong.

Han sitter i solgasset på terrassen på Lisebergs värdshus och låter sig villigt fotograferas tillsammans med de välartade bröderna Osmond, då ännu inte popidoler. Han torkar svettdropparna ur pannan med en av de väldiga näsdukar han alltid viftade med under sina konserter.

Han ler mot pressfotograferna men säger inte mycket. Möjligen ett "Yes Pops" eller "No Pops". Och vi journalister tassar vördnadsfullt runt Kungen. För vad ska man fråga en man som är legend redan under sin egen livstid."