Visningar
Åtgärder

Loopinggungorna

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Loopinggungorna på 1930-talet. Foto: Okänd

1934-1945 och 1949-1955

Loopinggungorna, eller Looping the Loop som attraktionen heter i original, var en så kallad överslagsgunga. Det var Lisebergs dåvarande vd Herman Lindholm och hans styrelsekollega Osvald Arnulf-Olsson som hittade attraktionen i den tyska parken Hamburger Dom varifrån den köptes för 3 600 mark.

Loopinggungorna blev en långkörare på Liseberg. Den försvann visserligen från parken i några år men allt som allt fanns den under tre decennier. Premiär våren 1934.

”Bland nyheterna var det särskilt Loopinggungorna som tilldrogo sig intresset – inte bara yngre utan även mera till åren komna tyckte om att vara i gungan” skrev Göteborgs Morgonpost dagen efter urpremiären.

Efter säsongen 1945 togs attraktionen bort men gjorde comeback 1949. ”Loopinggungan, som man inte haft plats för ett par år, har åter kommit upp”, skrev Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning inför premiären samma år.

Olyckor

Den 23 maj 1953 avled en 15-årig pojke i Loopinggungorna. En läkare som befann sig i parken sa att dödsorsaken kunde vara kvävning och när pojken undersöktes hittas ett tuggummi i hans hals. Men obduktionen gav senare en annan förklaring. Det visade sig att pojken led av en kronisk hjärtsjukdom och att han sannolikt avled till följd av ansträngning i gungan.