Visningar
Åtgärder

Lisebergstornet/UFO 23

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Lisebergstornet 2008. Foto: Stefan Karlberg
Från gondolen såg man hela Göteborg. Foto: Stefan Karlberg
Entrén till UFO 23 1990. Foto: Jens Karlsson

1990-2010

Lisebergstornet/UFO 23 var en av två nya åkattraktioner i Lisebergs storsatsning Spaceport Liseberg som hade premiär 1990. Tillägget UFO 23 togs bort efter säsongen 2000 men Lisebergstornet levde vidare till 2010 då det stängdes för att byggas om till fritt fall-attraktionen AtmosFear.

Innehåll

Åkattraktionen

Lisebergstornet var ett 116 meter högt utsiktstorn som byggdes på toppen av Liseberget, mellan Lisebergsteatern och Lisebergbanan. UFO 23 var en rund inglasad kabin som såg ut som ett tefat. Kabinen tog passagerarna 85 meter över marken och 125 meter över havsytan. Med sin placering på Liseberget nådde toppen av Lisebergstornet/UFO 23 hela 146 meter över havet.

Förfilmen

Innan passagerarna klev in i UFO 23 visades en förfilm i en mindre biosalong. 1990 års film bestod av ett fiktivt Västnytt-inslag där programledaren Rolf Gustafsson rapporterade om att man hittat "sensationella fynd" på Liseberg som sammankopplades med "gamla iakttagelser av UFO:s över Göteborg". Förfilmen byttes senare ut mot en reklamfilm med diabilder från Göteborg. De sista åren visades enbart stillbilder från Liseberg.

Kaninernas land

Fram till år 2000 inleddes åkturen med att UFO 23 åkte ner en våning till Kaninernas land där kaninerna (i form av rörliga mekaniska dockor) sjöng melodin "Heidi, hej, kolla vilken grej. Heidi, hej, här är det okej. Vi kom hit från rymden, hit till Liseberg...". Här fick passagerarna se vart kaninerna tog vägen efter att de landade på Jorden med rymdskeppet UFO 23. Bland kaninerna fanns även ett antal dockor som föreställde dåtida politiker.

Åkturen upp till toppen

De första åren fortsatte kaninberättelsen under åkturen upp till toppen i form av ett fiktivt inspelat samtal mellan markkontrollen och UFO 23:s besättning. Berättelsen ersattes senare av en kvinnlig röst som berättade om utsikten över Göteborg och Liseberg. Beroende på vilket håll man tittade åt för stunden, hördes olika information i högtalarna. De sista åren spelades enbart klassisk musik i kabinen under åkturen.

Missöden

Lördagen den 2 juni 1990, alltså knappt två månader efter premiären, stannade gondolen på 35 meters höjd. I två timmar blev passagerarna sittandes innan tekniker lyckades få ner gondolen till marken. Dagen efter hände det igen. På samma höjd och av samma orsak. Men denna gången tog det ”bara” cirka en timme att lösa situationen.

Orsaken till stoppen var att den vajer som begränsar hastigheten, och som är fäst i kabinen och löper genom maskinrummet, kom ur sitt läge. Detta utlöste säkerhetsbromsen i kabinen som stoppade omedelbart.

Göteborgshumorn hade innan stoppet kallat tornet för Synnålen, men myntade efter detta snart begreppet Stoppnålen och senare, när problemet var löst, Ejfeltornet.

I juli 2008 satt 15 personer fast i två timmar på 48 meters höjd.

Kuriosa

  • Från år 2000Jul på Liseberg invigdes fungerade Lisebergstornet (och senare även AtmosFear) som Göteborgs största julgran.
  • Inne i tornröret finns en trappa som leder upp till maskinhuset. Trappan har inte mindre än 505 trappsteg.

Film

Fakta

1990

Tillverkning

Attraktionstyp: Utsiktstorn med roterande kabin.

Tillverkare: Wagner & Biró, Österrike

Tillverkarens beteckning: Spiral Tower

Byggentreprenör: SIAB

Teknisk data

Höjd: 116 meter (146 meter över havet)

Lyfthöjd: 85 meter (115 meter över havet)

Huvudrotation: Upp till 3 varv/minut

Kapacitet

Typ av åkdon: Hiss

Passagerare totalt: 70 st

Total kapacitet/timme: 800 personer

Åktid: 10 min (inkl förspel)

Hissvikt: 4,7 ton