Visningar
Åtgärder

Lisebergspojkarnas blåsorkester

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
1 maj 1943. Lisebergspojkarna gör debut på Liseberg. Foto: Kamerareportage
Detta vykort från 1946 visar de blåröda uniformerna med gyllene knappar.

1943-1960

Lisebergspojkarnas blåsorkester, från början enbart Lisebergspojkarna, var vid sidan av Lisebergs dragspelsorkester en av nöjesparkens två egna ungdomsorkestrar. Till skillnad från dragspelsorkestern, och som namnet avslöjar, bestod orkestern endast av pojkar.

Bildandet av Lisebergspojkarna, som var ett initiativ från Lisebergs vd Einar Ekström, återupplivade den gamla Gossorkestern som var så populär under Jubileumsutställningen 1923. Gossorkestern spelade även på Liseberg, fram till 1926.

Klockan 17, lördagen den 28 november 1942, bjöds pojkar i åldern 10-15 år in till uttagning på Rotundan. Exakt hur många som skulle anställas var inte bestämt men det slutade med att 22 lyckliga fick dra på sig den blåröda uniformen (designad av Birgit Afzelius-Wärnlöf). Dessa fördelades på 18 blåsare, slagbäcken, bastrumma och två småtrummor. I april 1943 debuterade de inför Lisebergspubliken.

Musikern Edgar Lundberg utsågs till lärare för orkestern, som under vintern och våren övade tillsammans tre timmar varje lördag. På söndagar och helgdagar samt vissa speciella dagar marscherar de genom parken och spelade.

Mer information kommer.

På Liseberg

  • 29, 30 april, 1, 7, 14, 18, 21, 28, 29 maj, 4, 11, 18, 24, 25 juni, 6, 13, 20, 27 augusti, 3, 10, 17 september 1950

Fler datum kommer.

Press

"Lisebergspojkarnas klämmiga och färgglada gossorkester, som varje lördag och söndag drar fram genom den blomstersmyckade parken, har blivit en av årets största succéer. Förutom att se trevlig och käck ut, visar den ungdomliga orkestern också att den kan spela, och spela så det hörs överallt i parken." - Ny Tid, 7 maj 1943.

Kuriosa

  • När det stod klart att orkestern skulle bli verklighet behövdes det naturligtvis instrument. Lisebergs vd Einar Ekström fick i uppdrag att köpa, ja sådant ingick i en vd:s arbetsuppgifter på den tiden, en flöjt, två klarinetter, två esskornetter, två B-kornetter, tre B-trumpeter, tre althorn, tre basuner, två bastubor, ett slagbäcken, en bastrumma och två småtrummor.
  • Orkesterns namn utsågs genom en namntävling i Göteborgs-Tidningen. Fru Vera Blomqvist på Fornminnesvägen 24 i Bräcke och kontorschef Stellan Wahlgren på Alströmergatan 2B föreslog Lisebergspojkarna och för detta belönades de med varsitt årskort till Liseberg.
  • Några av de andra förslagen: Götapojkarna, Blue Stars, Blås-sippor, Blås-siskor, Tuttenutterna, Piggelinarna, Putteparaden, Tuppkycklingarna, Lisetterna, Lindholmspojkarna, Ekströmsgrabbarna, Lill-Götarna och Lill-pojkarna.