Visningar
Åtgärder

Lisebergskrukan

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Lisebergskrukan fotograferad på Turistmässan 1961. Foto: Okänd

Lisebergskrukan var ett pris som instiftades 1960, som ett samarbete mellan Liseberg och Ullevi. Syftet med priset var främst att göra reklam för de båda anläggningarna. Från början var tanken att dela ut priset till idrottsmän, men snart gick krukan även till män inom andra områden. Oklart hur länge Lisebergskrukan användes, men den var åtminstone i bruk 1962.

Mottagare av Lisebergskrukan (som vi känner till):

  • Ansvaret för den historiska första utdelningen tog Göteborgs-Posten på sig och gav krukan till fotbollsspelaren Rolf Wetterlind i Örgryte IS. Wetterlind ansågs ha varit bästa hemmaspelare i det allsvenska mötet mellan ÖIS och IFK Norrköping, söndagen den 15 maj 1960 (4-2 till ÖIS).
  • Den andra som fick krukan var IFK Norrköpings Torbjörn Jonsson som stod för en strålande insats när det svenska fotbollslandslaget slog det brasilianska storlaget Fluminense med 3-1 på Nya Ullevi den 29 maj 1960. Svenska Fotbollsförbundet förbjöd dock Jonsson att ta emot priset varför det i stället överlämnades till hans fru.
  • Krukan delades senare samma sommar ut till Åke Lindman som spelade ett av mumintrollen i föreställningen MumintrolletLisebergsteatern. Lindman stod nämligen för den ovanliga kombinationen skådespelare och landslagsman i fotboll (för Finland).
  • Postens dag, den 4 september 1960, fick vinnaren av brevbärartävlingen ”postmarschen” - stockholmaren Berndt Moberg - ta emot krukan.
  • Den 10 september 1960 fick Örgryte IS och fotbollslandslagets stjärna Agne Simonsson krukan i samband med att han tackades av på Stjärnscenen inför det stundande proffsäventyret i Real Madrid.

Fakta

Namn: Lisebergskrukan

Konstnär: Alf Jarnestad

Tillverkad: Vid Karlskrona Porslinsfabrik

Utseende: En 22 cm hög kruka med omväxlande motiv från Liseberg och Nya Ullevi