Visningar
Åtgärder

Lisebergshallen

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

1980-2018

Lisebergshallen var en kombinerad idrotts- och konsertarena som låg innanför Lisebergs huvudentré mellan åren 1980 och 2018. Bortsett från att den användes till en mängd konserter och andra musikevenemang var Lisebergshallen även hemmaplan åt handbollslaget Redbergslids IK och innebandylaget Pixbo IBK.

Innehåll

Bakgrund

1975 skapades en generalplan för Lisebergs framtid, kallad "Liseberg generalplan 75, 1975-1990". I den föreslogs bygget av en Lisebergshall som ersättning för Konserthallen som brann ner 1973. Lisebergshallen skulle enligt generalplanen kunna byggas i det så kallade Rondokvarteret, alltså mellan Rondo och Huvudentrén. Sedan Konserthallen förstördes hade Liseberg saknat en lokal av denna typ, vilket innebar att vissa konserter, utställningar, varietéföreställningar m.m. inte kunde bedrivas i önskvärd omfattning. Från 1974 och resten av 1970-talet var alla större program hänvisade till Stora Scenen, vilket innebar kraftiga begränsningar.

Lisebergs styrelse ansåg att bygget av Lisebergshallen var viktigt men tvingades på grund av andra nödvändiga investeringar ständigt skjuta upp projektet. Men 1978 aktualiserades frågan på nytt då fritidsnämnden (Fritid) planerade en hall vid Liseberg som kunde lösa lokalbehovet för handbollen. Denna hall skulle eventuellt kunna användas av både Liseberg och fritidsnämnden - Lisebergs verksamhet sommartid, bollsport och arenaidrott vintertid.

När styrelsen undersökte lämplig placering av Lisebergshallen kom man fram till att generalplanens förslag mellan Huvudentrén och Rondo passade bäst. Vid tillfället låg Pop In på platsen, en byggnad som ändå måste rivas. Pop In var svårt skadad av marksättningar och kunde till viss del inte användas till avsedda ändamål.

Magnus, Brasse och Lill först ut

Lisebergshallen stod klar i oktober 1980. Under vintern och våren 1981 användes den av Fritid men med musikalen Sugar, som hade premiär den 29 april, invigdes arenan som show- och cabaretlokal. Musikalen, med bland andra Lill Lindfors, Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Stig Grybe i rollistan, spelas 42 gånger och sågs av drygt 44 000 människor.

Oförglömliga musik- och idrottsminnen

Under de 38 år som Lisebergshallen fanns bjöds publiken på konserter och idrottsarrangemang av högsta klass. Internationella stjärnor som Tina Turner, Leonard Cohen, Alice Cooper, Sting och Ray Charles, så väl som svenska storheter som First Aid Kit, Roxette, Europe, Laleh, Håkan Hellström och Kent är några av de hundratals artister som uppträdde. Dessutom stod Lisebergshallen som värd för den svenska Melodifestivalen fyra gånger – 1982, 1984 1987 och 1993. Det var här som bröderna Herrey slog igenom med sina gyllene skor, det var här som Björn Borg gjorde ett bejublat framträdande som prisutdelare (till just bröderna Herrey) och det var här som Arvingarna fick sjunga om sin låt Eloise efter teknikstrul.

Handbollslaget Redbergslids IK bärgade 12 SM-guld med Lisebergshallen som hemmaarena, där finalserierna på 1980-talet mot dåvarande ärkerivalen Drott blev klassiska. Även innebandylaget Pixbo IBK hade under många år Lisebergshallen som hemmaplan, där herrlaget krönte vistelsen med två SM-guld, 2002 och 2003.

Slutet

Lisebergshallen gjorde sin sista säsong 2018. När det några år tidigare beslutades att järnvägstunneln Västlänken skulle passera Liseberg rakt under Lisebergshallen innebar det början på slutet för arenan. De sista officiella arrangemangen blir en konsert med coverbandet P-Floyd den 22 december och handbollsmatchen mellan Redbergslids IK och IFK Ystad den 26 december. I januari 2019 inleds rivningsarbetet.

Fakta

Publikkapacitet: 2 000-3 150 platser

Kostnad att bygga: Cirka 21 miljoner kr


Bygget av Lisebergshallen


Rivningen av Lisebergshallen