Visningar
Åtgärder

Lisebergsfyren

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
I 22 år stod fyren uppe på berget och spred sitt ljus över Göteborg. Foto: Okänd
Fyren nådde 34 meter över marknivå och 62 meter över vattenytan. Foto: Okänd

1939-1962

På förmiddagen den 12 maj 1939 reste bygglaget den 34 meter höga Lisebergsfyren i övre parken. Fyren ersatte Reklamtornet som brändes ner av en pyroman den 11 oktober 1938.

I en artikel i Göteborgs-Posten den 25 april 1981 berättade civilingenjör Per Håkansson om hur det gick till när fyren monterades. I artikeln framgår att fyren inte var en fyr i ordets rätta bemärkelse, utan en belysningsmast:

"Jag höll på med att bygga dansrotundan, då kamrer Herman Lindholm på Liseberg kom och sa, att han ville ha en ersättare för det brunna tornet. Det blev en belysningsmast som var 33 meter hög av den typ som SJ använder. [...] Tornet var i tre delar och restes med hjälp av två hjälpmaster. Dessa var båda 17 meter långa pålar. [...] Tornet vinschades upp i hela sin längd med ett s k handspel. Tornet bultades sedan stadigt fast i berget."

Lotskapten Kullander var orolig för att fyren skulle vilseleda sjöfarten med sitt starka ljussken, men efter att prov utförts till havs godkände Kungliga väg- och vattenbyggnadsstyrelsen bygget. I tillståndet står att Liseberg fick lov att resa fyren och att, på försök, hålla den tänd från skymning fram till midnatt, med start den 30 april 1939.

Lisebergsfyren fanns på nöjesparkens berg i över två decennier. Inför jubileumsåret 1963 togs den bort.

Innehåll

Bilder från monteringen

Fler bilder

Handlingar

Fakta

Typ av fyr: Roterande spegelstrålkastare med 2 000 W lampa

Leverantör: Siemens Elektriska AB

Fyrbyggnadens beskaffenhet: Järnkonstruktion

Strålkastarens höjd över marken: 34 meter

Strålkastarens höjd ovan vattenytan: 62 meter

Ljusstyrka i Hefnerljus: 1 700 000

Ljuskaraktär: En vit blixt var tionde sekund

Ljusets räckvidd: 2 200 meter