Visningar
Åtgärder

Lasse Dahlquist

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Stora Friluftsscenen den 20 september 1953. Avslutningsdagen den sommaren. Foto: Kamerareportage
60-årsdagen, den 14 september 1970, firades på Stora Scenen... Foto: Kamerareportage
...där Dahlquist intervjuades av Lars-Gunnar Björklund. Foto: Kamerareportage
Vid sidan av scenen, för ovanlighets skull. Foto: Okänd
11 juli 1975 tryckte Dahlquist dit händerna och förevigades på Hedersplatsen. Foto: Liseberg
Brevet som Dahlquist skrev till Liseberg inför säsongen 1978, då han inte längre kunde uppträda. Foto: Liseberg
Till premiären 1980, ett halvår efter Dahlquist bortgång, var denna väggmålning uppsatt på ena sidan om Polkettens scen. Foto: Okänd
På andra sidan satt denna. Konstnär är Robert Jonsvik, vars motiv inspirerades av Dahlquists visor. Foto: Okänd
Lasse Dahlquistplatsen, med scenen Bryggan som invigdes 1984. På bilden syns även reliefen som skapades av Eva Berggren. Foto: Okänd
Sonen Bob och Lasses fru Inez avtäckte stjärna i Stjärnvägen 1992. Foto: Kamerareportage
Statyn från 1986, som skapades av Eva Berggren. När Lisebergs hamnområde byggdes i slutet av 1990-talet placerades, passande nog, sjömannen Dahlquist där. Foto: Okänd

Lars Erik Dahlquist, född 14 september 1910 i Örgryte, död 14 oktober 1979 på Brännö, var en svensk kompositör, sångare och skådespelare. Han skrev både text och musik till över tusen visor, många med motiv från Göteborg och Bohuslän. Flera av hans visor blev allsångsklassiker, som "De' ä' dans på Brännö brygga", "Oh boy, oh boy, oh boy!" och "Kalle på Spången". Under många år presenterade Dahlquist Göteborgs Lucia, vilket fick till följd att han ibland kallades Lusse Dahlquist.

Dahlquist är dessutom en av Lisebergshistoriens största profiler med fler enskilda uppträdanden än någon annan artist (om vi bortser från exempelvis Sten-Åke Cederhök, Hagge Geigert och Lotta Engberg, som uppträdde under längre sammansatta perioder). Bara det faktum att Liseberg firade Dahlquists födelsedagar visar hur populär han var och hur mycket han betydde för parken.

Innehåll

På Liseberg

Fler datum kommer.

Press

"Han sjöng sina visor med sedvanlig brio och ackompanjerade sig själv klämmigt och säkert på flygeln. Efter dansen på Brännö brygga blev det ett bifall, som tenderade till ovationer." - Ny Tid, 17 maj 1943.

"Särskilt hans nya, en aning Taubeaktiga visa om Liseberg och Kalle och Ada på Polketten och hans gamla örhänge om dansen på Brannö brygga kommo huset att rista av bifall. Det höll på att uppstå revoltstämning, för att man inte fick önskade extranummer." - Göteborgs-Posten, 17 maj 1943.

"Göteborgarnas lokalpatriotism är alibekant och det förklarar väl också att just Lasse Dahlquist fick kvällens mest frenetiska bifall" - Göteborgs Morgonpost, 17 maj 1943.

"Efter diverse utflykter på Kal och Adas bakgårdar kom som slutkläm Dansen på Brännö brygga och då kände sig publiken hemma. Den vaggade och sjöng med på ett sätt, som inte alls var förenat med den göteborgska stelheten." - Göteborgs-Tidningen, 17 maj 1943.

50-årskalaset 1960

Den 14 september 1960 fyllde Lasse Dahlquist 50 år. Födelsedagen firades på Liseberg med ett extra festprogram i parken. Ett av de mest uppskattade inslagen var musiken på "Brännö brygga" som hade byggts i Spegeldammen. Därifrån spelade Spelmanspojkarna och Åke Fagerlunds kapell Dahlquists mest populära melodier. Dahlquist själv sjöng från Festvåningens balkong och kalaset avslutades med ett fyrverkeri, med bild och text från Dahlquists sångskatt.

På födelsedagen lät Lisebergs vd Einar Ekström publicera ett öppet gratulationsbrev i Göteborgs-Posten. Slugt nog smög den gode Ekström in en hel del information om kvällens program och tider. Brevet i sin helhet:

Käre Lasse!

Idag fyller Du 50 år. Det är angeläget för mig att få tacka Dig för allt Du gjort för Liseberg genom åren. Genom Dina visor har Du blivit Lisebergs främste propagandist – all vet ju att många av Dina bästa visor just handlat om Liseberg.

Födelsedagen hade Du kanske helst velat tillbringa på Brännö. Nu blir det i stället på Liseberg. Men för att Du ändå ska känna Dig hemma, så har jag sett till att ”Brännö brygga” finns mitt i Spegeldammen på Liseberg. Och på denna improviserade brygga kommer Fagerlunds kapell och Spelmanspojkarna att musicera till din ära och till publikens glädje, medan sjölejonen tar vilda språng.

Ett fyrverkeri ska Du också få. Kanske Du känner igen ”Vinga fyr” och andra agremanger. Och så hoppas jag att det även i kväll ska bli verklighet vad Du sjunger om att ”in genom grindarna tränger vi oss, smockfullt som vanligt ikväll”. Göteborgspubliken vill säkerligen hylla Västkustens store trubadur, när Du i kväll halv elva träder fram på festvåningens balkong vid Spegeldammen.

Din tillgivne vän Einar Ekström

60-årskalaset 1970

Ett hejdundrande födelsedagskalas ägde rum på Stora Scenen måndagen den 14 september 1970, när Dahlquist fyllde 60 år. Han firades av Lars-Gunnar Björklund, Claes Jakobsson, Berit Hallén, Sören Söderberg, Tommy Jacobson, Edith Segerstedt, Tjuslingarna, Lisebergs Promenadorkester och en stor publik. Spegeldammen var dagen till ära fylld med segelbåtar och kvällen avslutades med ett festfyrverkeri.

Gage och internt betyg

I Lisebergs arkiv finns ett register över alla artister som uppträdde i Cabarethallen mellan åren 1942 och 1959. I registret framgår bland annat artisternas ekonomiska ersättning samt vilket internt betyg de fick av Liseberg. Här följer gage per dag respektive betyg för Lasse Dahlquist.

  • 1943: 150 kr, "Prima, prima".
  • 1944: 150 kr, "Prima dragplåster men förnyar sig kanske inte nog. Bör vid ev. vidare engagement förplikta att lansera minst en ny sång i programmet."
  • 1946: 150 kr, "Prima prima".
  • 1947: 150 kr, "Olycklig repertoir. Bör hålla sig till sina riktiga sjömansvisor, där han är utmärkt.
  • 1953: 175 kr, "Prima".

Hyllningar

Konstverk i parken