Visningar
Åtgärder

Kryssprickarna

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

Kryssprickarna var en orkester som i vanliga fall spelade på Polketten hela somrarna. Ibland spelade den även på andra ställen i parken.

Orkestern bildades 1936 av Nils Friberg. Till en början bestod den av fyra man men 1938 tillkom tre musiker. En av dem var soloflöjtisten Herman Muschow. Det var i den vevan som namnet Kryssprickarna kom till. Muschow, som tyckte om att segla, kom på ett tiotal namnförslag i vilka det vimlade av prickar, kvastar och annat. Till sist fastnade programchefen Julius Raabe för Kryssprickama. "Det var många som skrattade åt namnet till en början" sa Friberg men med tiden ansågs det vara bland de fyndigare.

På Liseberg

  • 29 april-17 september 1950, Polketten

Fler datum kommer.

Medlemmar

1955 bestod orkestern av: Kapellmästaren Nils Friberg, pianisten Harald Thunberg och dragspelaren Harry Lindholm som alla var med från början. Tillkom senare gjorde violinisten Arvid Johansson, Karl Severin, basisten Arthur Möllen och trumslagaren Eddie Long.

Kuriosa

När Kryssprickarna 10-årsjubilerade 1955 hade totalt fyra miljoner dansbiljetter sålts till deras spelningar. Med andra ord hade två miljoner par dansat till deras musik under de åren.