Visningar
Åtgärder

Konfektbörsen

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Konfektbörsen på 1940-talet. Foto: Okänd
Chokladhjulet i början av 1970-talet. Foto: Okänd

1940-

Konfektbörsen, eller Chokladhjulet som det med tiden kom att kallas, är ett lyckohjul, som hade premiär 1940. Vinsterna har genom alla år bestått av konfektyr i olika former. I Göteborgs Morgonpost den 13 september 1940 går det att läsa att Konfektbörsen blev sommarens fluga. Och hjulet är lika populärt idag!

Kuriosa

  • Hjulet drevs från 1941 av direktör Osvald Arnholdt Olsson men efter säsongen 1953 sa Liseberg upp kontraktet. Det framgår inte vem som tog över driften. Anledningen till uppsägningen var att Liseberg ville ha förmånligare villkor.
  • Inför säsongen 1943 var Liseberg sugna på att tjäna mer pengar på hjulet. Bolagets andel av intäkten, efter att nöjesskatten dragits av, höjdes då från 60 % till 65 %.
  • I samband med kontraktsskrivningen detta år (1943) diskuterades problematiken kring choklad och konfektyr. Sådana varor var en bristvara under kriget och att Mazetti AB kunde leverera stora mängder till Liseberg sågs inte med blida ögon av vare sig krigstidsmyndigheten eller detaljhandeln.
  • Under många år levererades konfektyren av alltså av Mazetti AB men 1953 skrev Liseberg in i kontraktet att AB Cloetta skulle leverera godsakerna. I samma kontrakt framgår att insatsen skulle vara 50 öre och att antalet spelbara nummer hade ökats till 20.
  • Under hösten 1954 förhandlade Liseberg med den nya ägaren om att köpa loss spelet. 11 000 skulle det kosta men Lisebergs styrelse bad vd:n Einar Ekström att förhandla ner priset. Oklart vad slutsumman blev.

Mer information kommer.