Visningar
Åtgärder

Lisebergskaninen

Från Lisepedia
(Omdirigerad från Kaninen)
Hoppa till: navigering, sök
Den historiska första fotograferingen 1980, tillsammans med kompisarna Pingvinen och Björnen, även de nyheter den säsongen. Foto: Okänd
Tillsammans med Björnen sommaren 1980. Foto: Okänd
2013 fick Lisebergskaninen ett nytt utseende. Här representeras den av Kanina och Berg, två av flera karaktärer som barnen leker tillsammans med i Kaninlandet. Foto: Stefan Karlberg

Lisebergskaninen är en krumelur som hade premiär 1980. I samband med Lisebergs 60-årsjubileum 1983 blev den officiell symbol för nöjesparken. Sedan den dagen, och lång tid framöver, var den inte bara Lisebergs främsta symbol utan något som hela Göteborg förknippades med.

Till premiären 1980 presenterades tre nya krumelurer. Två av dessa, Björnen och Pingvinen, blev en parentes i Lisebergshistorien. Den tredje däremot, en grön och rosa kanin med långa öron och ett glatt leende, blev en långlivad succé.

Under tre säsonger förde Kaninen en anonym tillvaro, men 1983 - året då Liseberg fyllde 60 år - trädde den fram i rampljuset som symbol för parken.

1985 arrangerades en tävling, i samarbete med GT, för att döpa kaninen. Det vinnande förslaget blev Kål. Fyra år senare, 1989, fick kaninerna (som då fanns i en kill- och en tjejvariant) sällskap av en nykomling - Lisebergspojken.

1997 fick kaninerna ett eget hem - Kaninhuset - ett gult litet hus med egen trädgård som låg i Barnområdet. Där kunde Lisebergs gäster hälsa på kaninerna och även kika in och se hur de hade det. I en del av huset togs bortsprungna barn omhand med saft, kakor och videofilm. Året efter byggdes Kaninhuset om så att man kunde gå igenom hela huset.

2002, när Jul på Liseberg pågått under två vintrar, var det premiär för Lisebergskaninerna skridskoskola för de minsta och 2003 sattes deras första skridskoshow upp. Året efter fick de sin första egna julshow.

Kaninternationella Morotsdagen, senare enbart Morotsdagen, var kaninernas stora firardag. Med premiär 2007 gick man "kanin ur huse" och firade allt som gick att fira. Med glada upptåg roade de barnfamiljerna och dagen avslutades med Kaninkalaskonsert på Stora Scenen där Åsa Fång och Niklas Andersson stod för kaninsången.

1980-2010 var kaninen grön, men 2011 dök det upp vita kaniner, som enligt sagan följt med tomten från Nordpolen. De vita kaninerna visade sig bara under Jul på Liseberg.

I samband med Lisebergs 90-årsjubileum 2013 hände det stora saker för kaninen. Det nya barnområdet Kaninlandet presenteras och samtidigt byter kaninen utseende, som en del av Lisebergs nya varumärkesplattform. Den nya kaninen gestaltas av flera nya kaninkaraktärer.

2019 tog Lisebergskaninerna klivet in på sociala medier med en egen YouTube-kanal.

Mer information kommer.