Visningar
Åtgärder

Kaffebörsen

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök

1952-?

Kaffebörsen var ett lyckohjul som hade premiär 1952. Vinstsortimentet bestod, som namnet antyder, av kaffe i olika former. Hjulet blev omgående en succé. Till tidningen Ny Tid berättade Lisebergs vd Einar Ekström sommaren 1952 att "damerna tar kassar med sig i sin optimistiska förhoppning att vinna".

Kuriosa

Enligt svensk lag i början av 1950-talet fick ett spelhus inte betala mer än 20 gånger insatsen. Utbetalningar stoppades därför vid fem kronor. Denna lag ledde till att Kaffebörsen blev föremål för domstolsgranskning under våren 1953. I egenskap av verkställande direktör åtalades Einar Ekström för förseelse mot lotteriförordningen.

Första pris i Kaffebörsen var vid tillfället ett halvt kilo vakuumförpackat kaffe. Åklagaren menade att Liseberg överskred den maximala vinstsumman på 5 kronor eftersom det uppskattade värdet för ett halv kilo kaffe, inklusive emballage, låg omkring 6,40 kronor.

Ekström och hans advokat menade att Liseberg tack vare en förmånlig överenskommelse med kaffeleverantören inte hade överstigit 5 kronor. Inräknat burken menade Ekström att kostnaden var 5,20-5,30 kronor, men att det var kaffet – inte burken – som de spelande ville åt. Ekström stödde sig även på det tillstånd som Liseberg hade fått av poliskammaren.

I mitten av maj 1953 föll Rådhusrättens dom. Ekströms dömdes till 20 dagsböter à 20 kronor för att Kaffebörsen under säsongen 1952 överskred det tillåtna vinstvärdet med 20 öre. För att spelet inte skulle bryta mot lagen under innevarande säsong sänktes förstapriset, från ett halvt kilo till 400 gram kaffe.

Fakta

Hyresgäster: Poul Kristensen och Paul Hoffman (1952)