Visningar
Åtgärder

Kållerado

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Foto: Stig Kälvelid

1997-

Kållerado är en vattenattraktion som hade premiär 1997. Den består av en 560 meter lång och krokig forsränna där de åkande färdas i cirkelformade båtar genom nordisk vildmarksmiljö.

Kållerado invigdes den 17 maj 1997 av Sveriges kommunikationsminister Ines Uusmann tillsammans med Lisebergs ordförande Göran Johansson. Attraktionen klättrade snabbt upp på Tio-i-topp-listan över antal passagerare och slutade, trots den sena premiären, på tredje plats efter Lisebergbanan och FlumeRide med 1 128 000 passagerare.

Det rinner hela 1080 fulla badkar med vatten per minut i forsrännan! Och vattnet finns inte bara under båtarna – under resans gång utsätts passagerarna för vattenstänk från alla tänkbara och otänkbara håll. I rännan finns även olika hinder som båtarna kan stöta till och som får dem att rotera.

En av nyheterna i Kållerado var attraktionsfotografering. För Lisebergs del innebar det en ökad försäljningsomsättning och för gästerna var det en uppskattad produkt som spreds på det relativt nya fenomenet Internet.

Fakta

Typ av attraktion: Vattenbana

Tillverkare: Intamin AG, Schweiz

Tillverkningsår: 1997

Tillverkarens beteckning: Rapid Ride

Antal åkande: 225 personer (28 båtar à 9 personer)

Huvudmått: Vattenrännans längd: 560 m, Revolverplattformens diameter: 18 m, Fallhöjd: 3,3 m

Pumpkapacitet: 120 000 liter/min

Vattenmängd: 3 000 000 liter

Plats: I attraktionsområdet öster om Mölndalsån