Visningar
Åtgärder

Järnvägsutställning

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Folk gick man ur huse för att få en skymt av den spektakulära modelljärnvägen i Rotundan. Foto: Liseberg

Järnvägsutställningen ägde rum i Rondo 15 juni-12 augusti 1951.

Om utställningen

Ett av 1951 års populäraste arrangemang var visningen av världens största och tekniskt mest fulländade modelljärnväg. Modellen hette ”Schnellzug im Saal” och visades i skala 1:90. Den var 18 meter lång, 10 meter bred och belagd med 350 meter räls. Modellen hade 34 olika lokomotiv och publiken fick följa de olika tågen då de i full fart körde från stad till stad. Där fanns världens främsta expresståg, som alla på ett verklighetstroget sätt körde, stannade, lastade, växlade och körde igen.

"Det är rena trolleriet när alla tågen, bussarna och båtarna komma och gå", stod det i Lisebergs marknadsföring.

Visningen av järnvägen, som var den första någonsin i Sverige, ägde rum i Rotundan. Tjänstemän vid Statens Järnvägar anlitades som speakers och demonstrationsledare. Från början var tanken att visa modellen 15-30 juni men tack vare det stora intresset pågick visningen till den 12 augusti.

Kuriosa

I samband med visningarna anordnades en tävling i vilken publiken fick gissa hur lång sträcka tågen, båtarna och bussarna körde sammanlagt. Vinnaren fick en gratis andraklassresa till Stockholm, gratis boende under två dagar samt fribiljetter till en del roliga ställen.