Visningar
Åtgärder

Huvudrestauranten

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Huvudrestauranten på 1930-talet. Foto: Okänd
Meny från 1949. Tack till Laila Elgh som bidrog med menyn!

Huvudrestauranten är en restaurang som har funnits på Liseberg sedan 1932. På samma plats låg Tivolirestauranten åren 1923 till 1931. 1993, i samband med Lisebergs 70-årsjubileum, bytte restaurangen namn till 1923 men återfick senare sitt ursprungliga namn. 2014 ändrades namnet på nytt, denna gång till Stjärnornas Krog.

Huvudrestaurangen ligger intill Spegeldammen och Wärdshuset och var länge närmaste granne med, i tur och ordning Folkrestauranten, Vara-restauranten, Western Bar/Restaurant Kaskad samt utställningslokalen Titta In.

Från och med bildandet av Lisebergs Restaurant AB 1953 drevs Huvudrestauranten av Liseberg. 1923-1951 drevs restaurangen av Judith Karlander och hennes son Einar Karlander och 1952 av Einar Karlanders dödsbo. När brodern Axel Karlander inte var intresserad av att driva restaurangen vidare bildades Lisebergs Restaurant AB och tog över driften.

Ombyggnationer

Inför sommaren 1941 byggdes restauranten om invändigt. De nya dekorationerna i stora salen stod Simon Lundell och Odd Lycke för medan Birgit Afzelius-Wärnlöf tog sig an den angränsande lilla matsalen.

Inför säsongen 1952 byggdes restaurangens ekonomi- och personallokaler om, efter ritningar av Lisebergs arkitekt Axel Jonson. Stor vikt lades på brandsäkerhet, exempelvis genom att använda eldsäkert material, bygga om dörrar så att de gick utåt i stället för inåt och förse dessa med panikreglar. Festvåningen fick en reservutgång, något den saknat tidigare. Förbättringarna ledde till att Karlanders fick en hyreshöjning på 11 500 kronor per år, från 38 000 till 50 000.

1980 plockades roulettavdelningen, mellan entrén från huvudvägen och matsalen, bort. Rummet gjordes om till samlingsplats för matsalens gäster. I det nya utrymmet kunde gästerna ta en drink före middagen. Dessutom förändrades restaurangens inre så det gick mer i samklang med uteserveringens sommargrönska. "Ljusare" var nyckelordet för arkitektparet Anita och Tore Englund när de tog sig an interiören. 1980 hade restauranten plats för 300 gäster.

Mer information kommer.

Priser

1980: Smörgåsbord, 27 kronor

Fakta

Arkitekt: Axel Jonson