Visningar
Åtgärder

Himmelssängen

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Annonsen på premiärdagen 1965.

Himmelssängen är en äktenskapskomedi av Jan de Hartog som spelades på Lisebergsteatern 4 juli-3 augusti 1952 och 26 april-16 oktober 1965. 1965 års version var en musikal av Kai Normann Andersen och Poul Henningsen, som i sin tur var byggd på de Hartogs komedi. En "göteborgiserad" version, som Gösta Bernhard uttryckte det.

Innehåll

1952

Medverkande:

Regi: Ernst Eklund

Översättning: Herbert Wärnlöf

Scenbild: Birgit Afzelius-Wärnlöf


1965

26 april-16 oktober. Publikt genrep 24-25 april.

Medverkande:

Författare: Poul Henningsen

Regi: Herman Ahlsell

Dekor: Ingvar Danielsson

Musik: Kai Norman-Andersen

Kapellmästare: Gösta Hemming

Sivs kläder: Dagny Stenseth

Göstas och Åkes kläder: Per Lekang

Omarbetning: Gösta Bernhard och Stig Bergendorff

Press

"Att man valt en musical är litet svårt att förstå då ingen av de medverkande är sångare. Samtliga är emellertid så skickliga skådespelare att de ändå förmår göra en ganska välsmakande anrättning av det tunna innehållet." - Svenska Dagbladet, 27 april 1965.

"Det ska gudevars vara lättsamt och oförargligt sommartid enligt gammal hävd och sedd från den synpunkten har man knappast något att anmärka på Lisebergsteaterns Himmelssängen. Det är gott och rutinerat komedispel, folk skrattar ofta och ljudligt och allt är väl som det ska vara." Göteborgs-Tidningen, 27 april 1965.

"[...] den bästa, mest raffinerade, eleganta och lustiga som Gösta bernhard givit på Lisebergsteatern." - Göteborgs-Posten, 27 april 1965.

"Pjäsen blir i sitt anspråkslösa format bättre och bättre - något ganska sällsynt för en komedi - och den håller stilen till slutet och kulminerar i en helt utsökt scen före ridåfallet." - Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, 27 april 1965.

Gösta Bernhard om Åke Söderbloms död

”Jag hade nu blivit årshyresgäst på teatern så det gällde att hålla den öppen så länge och mycket som möjligt. På våren hade jag premiär på 'Himmelssängen' med Siv, Åke Söderblom och jag i rollerna. Efter en månads spel drabbades vi av en katastrof. Åke Söderblom fick en hjärtattack och dog i mina armar mitt under föreställningen. Den kvällen, den föreställningen, den situationen kommer jag aldrig att glömma. Den var ohygglig. En sån fin människa, en sån skicklig skådespelare bara går bort. Det var fruktansvärt. Men 'the show must go on'. Ilsamtal till Berndt Westerberg som lyckligtvis var spelledig. Han flögs ner - läste in rollen och efter två kvällar bäddades 'Himmelssängen' som vanligt. Teater är en besynnerlig och förunderlig värld!”