Visningar
Åtgärder

Hedersplatsen

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Michael Jackson. Foto: Liseberg
Muhammad Ali. Foto: Kamerareportage
Whitney Houston. Foto: Liseberg
Björn Borg. Foto: Kamerareportage
Tina Turner. Foto: Liseberg
Stevie Wonder. Foto: Liseberg
Leonard Cohen. Foto: Liseberg
Luciano Pavarotti. Foto: Liseberg
Cliff Richard. Foto: Liseberg
Liza Minelli. Foto: Liseberg
Tom Jones. Foto: Liseberg
Little Richard. Foto: Kamerareportage
Wayne Gretzky. Foto: Liseberg
Julio Iglesias. Foto: Liseberg
Olof Palme. Foto: Liseberg
Mats Wilander. Foto: Liseberg
Jonathan Edwards. Foto: Liseberg

1977-2012

Hedersplatsen var en utställning bestående av handavtryck från svenska och utländska kändisar. Totalt bestod samlingen av över 200 avtryck.

Innehåll

Bakgrund

Hedersplatsen såg dagens ljus säsongen 1977. Då fanns den i barnområdet och innehöll 50 handavtryck av kända svenskar. På den tiden var avtrycken utspridda på marken.

Bakgrunden till handavtrycken hade sitt ursprung i ett projekt som Liseberg kallade ”Sveriges Gästbok”, en Lisebergsk motsvarighet till de berömda fotavtrycken i Hollywood. Avtrycken lämnades alltså från kändisar i allmänhet, inte nödvändigtvis sådana som hade uppträtt på Liseberg (även om så oftast var fallet).

En av de första som lämnade sitt avtryck var Sveriges stadsminister Olof Palme, vilket skedde i samband med hans Lisebergsbesök 1976. Men den allra största insamlingen gjordes inte på Liseberg. Faktiskt inte ens i Göteborg. Den ägde rum i mars 1977 på Hotel Sheraton i Stockholm, dit Lisebergs informations- och marknadschef Calle Möller och programchef Göran Hagwall hade släpat med sig 800 kilo cement.

Till hotellet kom den ena kändisen efter den andra för att föreviga sina handavtryck. Bland dessa kan nämnas Hans Alfredson, Sigge Fürst, Carl-Gustaf Lindstedt, Sven Tumba, Sickan Carlsson, Beppe Wolgers, Zarah Leander och Povel Ramel.

Utveckling

Säsongen 1984 fick Hedersplatsen en finare inramning. Avtrycken var fortfarande kvar i barnområdet men placerades nu under ett glastak och kompletterades med kortfattad information om varje kändis. 1990 kom nästa ansiktslyft, då samtliga avtryck gjöts om till bronsplattor som kompletterades med en bild samt utförligt text om varje celebritet.

1991 var det dags för det första djuret att lämna sitt avtryck. Det var travlegendaren Legolas som lämnade hovavtryck i samband med Travets Dag i Göteborg. 18 år senare, 2009, gjorde travsportens dåvarande superstjärna Järfsöfaks om bedriften.

1995 stod Göteborg som värd för VM i friidrott. Liseberg hade naturligtvis cementblandaren framme vilket resulterade i hand- och fotavtryck från världsstjärnor som exempelvis Jonathan Edwards, Sergei Bubka, Michael Johnson, Merlene Ottey och Haile Gebrselaisse.

I samband med Liseberg 80-årsjubileum 2003 flyttades Hedersplatsen till den nya Jubileumsträdgården intill Mölndalsån, där den fick sällskap av Jubileumsfontänen. När Liseberg tio år senare storsatsade inför 90-årsjubileet fick både handavtryck och fontän maka på sig för Farfars Bil. I samband med detta upphörde Hedersplatsen att existera som en fast plats. I stället placerades ett flertal handavtryck ut på olika ställen i parken.

Kuriosa

Som listan nedan visar lyckades Liseberg samla avtryck från en imponerande skara kändisar. Men man fick även ”nej tack” av flera stora stjärnor. B.B. King, Van Morrison, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr, Madonna, Rolling Stones, Phil Collins, Prince och Paul Anka kunde av olika skäl inte trycka ditt händerna.

Stjärnor med handavtryck på Hedersplatsen

Namn, år då avtrycket gjordes