Visningar
Åtgärder

HangOver

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
HangOver var en inverterad bergbana, vilket innebär att tåget åker under spåret och sätena är placerade under hjulen. Foto: Stig Källvelid
Foto: Okänd
Foto: Okänd
Kurt Olsson, alias Lasse Brandeby, förklarade för pressen hur attraktionen fungerar och varför den stod stilla 1996. Foto: Stig Källvelid

1996-2002

HangOver var en, på den tiden, världsunik berg- och dalbana som hade premiär 1996. Eller rättare sagt skulle haft premiär 1996. Tekniska problem sköt upp premiärturen till 1997.

Anledningen till att HangOver – ersättaren till LisebergsLoopen – inte öppnade 1996 var att det nya och unika drivsystemet med magnetmotorer (LSM) inte fungerade. Ett intensivt arbete med att få attraktionen i funktionsdugligt skick inleddes men i augusti gav man upp.

En tröst i bedrövelsen var att förlusten av HangOver kompenserades med, den för Europa helt unika, Uppskjutet som hade premiär 17 juni 1996.

Efter en total ombyggnad under vintern 1996-1997, med byte av drivsystem, körde HangOver sin första tur på pressvisningen i april 1997. Mottagandet blev väldigt positivt med överbetyg i alla tidningar. Bland annat fick den 6 getingar i Expressen.

En av nyheterna i HangOver var attraktionsfotografering. För Lisebergs del innebar det en ökad försäljningsomsättning och för gästerna var det en uppskattad produkt som spreds på det relativt nya fenomenet Internet.

Sista åkturen gjordes 2002. Året därpå såldes HangOver till nöjesparken Allou Fun Park i Grekland.

Innehåll

Incident

Trots överväldigande betyg vid pressvisningen 1997 fortsatte problemen med HangOver, i form av flera driftstopp under försäsongen samma år. Driftstopp som ledde fram till en incident den 8 maj då attraktionen fastnade på sin högsta punkt. Räddningstjänsten tillkallades och plockade ner passagerarna. Händelsen fick mycket publicitet och stor uppmärksamhet.

Kuriosa

Vid pressvisningen 1997 var Kurt Olsson på plats. Utrustad med block och penna förklarade han, som bara Kurt Olsson kunde, hur attraktionen fungerar och varför den stod stilla 1996.

Film

Fakta

Attraktionstyp: Bergbana

Tillverkare: Vekoma, Holland

Tillverkaren beteckning: Suspended Coaster

Höjd: 42 m

Banans längd: 300 m

Högsta G-kraft: 5

Maximal hastighet: 90 km/h

Antal tåg: 1

Plats: Mitt i parken där LisebergsLoopen, Super 8 och Cabarethallen fanns tidigare

Totalt antal åkande: 3,5 miljoner (bästa säsongen: 1998 – 618 000 personer)