Visningar
Åtgärder

Gothia 61

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Gothia61-a.jpg
Gothia61-b.jpg

Gothia 61 var en frimärksutställning som arrangerades i Konserthallen 14-23 juli 1961. Utställningen var ett samarbete mellan Liseberg och Sveriges Filatelistförening i Göteborg och kom till med anledning av föreningens 60-årsjubileum. Gothia 61 föregicks av en frimärksutställning 1960. Denna hade dock inget speciellt namn utan kallades kort och gott "frimärksutställning".

Utställningen bestod av 100 utställare som visade frimärken till ett sammanlagt värde av över 4 miljoner kronor. I utställningen ingick exempelvis Hans Lagerlöfs världsberömda donationssamling av italienmärken, svenska rariteter från åren 1858-1872, handlar- och samlarbörs - den sistnämnda med kostnadsfri värdering av frimärken - minnesmärken, specialstämplar och litteratur.

Den innehöll även den dittills största frimärkstombolan som arrangerats, unik dessutom eftersom vinsternas värde översteg vad tombolan drog in i kontanter. Högsta vinsten var ett av Sveriges första frimärken, en ”treskilling” värd minst 3 000 kronor.

Gothia 61 invigdes den 14 juli 1961 av ordföranden i Göteborgs Filatelistförening, civilingenjör Per Sjöman, och Göteborgs-Postens chefredaktör Harry Hjörne. I anslutning till invigningen avgick särskilda spårvagnar från flera platser i Göteborg som utan kostnad tog publiken till Liseberg.

Ett av utställningens mest uppskattade inslag var valet av Nordens vackraste frimärke. Varje land i Norden deltog med tio av sina vackraste frimärken och i finalen segrade Finland med sitt 300 marks flygmärke. Från varje land deltog dessutom en särskild frimärksvärdinna, klädd i sitt lands nationaldräkt, som lämnade praktiska upplysningar i samband med omröstningen.

Kuriosa

  • För att göra reklam för utställningen trycktes ett 2-öres frimärke med texten "Gothia 61 Liseberg Göteborg 14-23 juli 1961" (se bild till höger). Frimärket, som såldes över hela världen, väckte så stort intresse i samlarkretsar att det tillslut trycktes i 162 000 exemplar.
  • Utöver frimärket tillverkades och såldes även ett särskilt utställningsmärke av metall.
  • Ett uppskattat inslag var "Ungdomens dag" då alla besökare under 17 år fick en påse med värdefulla frimärken.
  • Varje dag lottades en valfri resa med postdiligens ut.