Visningar
Åtgärder

Giovanni Galligani

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
I den lilla öppningen i botten av Bergbanan hade Giovanni Galligani ett av sina första försäljingsställen på Liseberg. Bilden är från 1923, året då nöjesfältet på Liseberg öppnade. Foto: Göteborgs Stadsmuseum

Giovanni Galligani, född i Florens 1892, död 1973, var en profil, inte bara på Liseberg utan även i Göteborg under början och mitten av 1900-talet. Oklart hur Galligani presenterade sig men mångsysslare, krögare och entreprenör ligger nära till hands.

På Liseberg

  • 1923-1960

På Liseberg drev han, från starten 1923 till och med 1960, ett antal försäljningsställen där det såldes glass, korv, dricka och liknande. I början av 1940-talet drev han exempelvis serveringen vid Stora Dansbanan och inför säsongen 1950 fick han av VARA-Restauranten överta serveringsverandan intill Rotundan. Giovannis fru, Lyda Galligani, arbetade också på Liseberg. När Rotundan öppnade 1940 drev hon dess servering. Detsamma gäller caféet på Södra terrasen när det öppnade 1942. 1943 byggdes en glasskiosk på Södra terrassen, och även denna tog Galligani hand om.

Biografi

Han var en minst sagt driftig människa. Frågan är om någon italienare varit så initiativrik som Giovanni Galligani. Han kom till Göteborg 1915 och efter bara tre år lanserade han System Galligani, som handlade om näringsrik kost för spelarna i det svenska fotbollslandslaget.

Han älskade fotboll, särskilt IFK Göteborg. Han besökte ofta Ullevi, där det i början av 1900-talet fanns något som hette Ullevi Tivoli, med skjutbanor, skridskopaviljong, karuseller och dansbanor. Sommaren 1919 arrenderade den 27-årige Galligani skridskopaviljongen där han inrättade en servering. När Slottsskogsvallen invigdes 1923 hade Galligani låtit anlägga en terrasservering nära arenan där italienska orkestrar spelade populär dansmusik. Samma år öppnade han glass- och korvförsäljning på det nyöppnade nöjesfältet på Liseberg. På Liseberg blev han sedan kvar i nästan 40 år.

GALLIGANIS vid Slottskogsvallen blev ett begrepp i vida kretsar. Dessvärre brändes stället ner av en pyroman sommaren 1931, men det hindrade inte Galligani. I april 1932 hade en ny Fågel Fenix uppstått ur askan, nu i kinesisk pagodstil. Åter serverades läckerheter, italienska kapell stod för dansmusiken och nu bjöds publiken även på sång och uppträdande. När sommarsäsongen var förbi sökte sig stampubliken till Galliganis Konsertcafé Olympia som låg på Kungsgatan 31. Här öppnade Giovanni Göteborgs första träningsinstitut där ungdomar kunde syssla med bordtennis, biljard, boxning och brottning. Biljard var från början ett rikemansnöje. När Galligani startade biljardserier och tog initiativ till Västsvenska Biljardförbundet 1934 blev biljard ett folknöje.

På Slottsskogsvallen och Ullevi svarade Galligani för försäljning av korv, bröd och läskedrycker. Verksamheten kallades Gottepojkarna och till sin hjälp hade han pojkar som gick omkring med stålkorgar på magen och ropade ut ”dricka”, ”sockerdricka”, ”Ullevi”, ”Pommac” med mera. Det sägs att pojkarna var så skickliga att de kunde kasta varorna till kunderna, och att kunderna kastade pengar tillbaka. Vi får väl utgå från att det var ”kastbara” varor som flög genom luften och inte korv med bröd.

Galligani skänkte gåvor och priser till flera föreningar. Han startade De Sockersjukas Förening och skänkte en tomt vid sjön Hällungen där en sommarkoloni för sockersjuka barn uppfördes. Giovanni Galligani gick ur tiden 1973, 81 år gammal.

Källa: Göteborgs-Posten 9 november 2010 – Göteborgs Berättar (författare Bengt A Öhnander), Wikipedia (om Gamla Ullevi).