Visningar
Åtgärder

Galenskaparna och After Shave

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
1988 stod Galenskaparna och After Shave på Stora Scenen två gånger. Vid ena tillfället tilldelades gruppen Lisebergsapplåden. Foto: Kamerareportage
Knut Agnred och Per Fritzell sjöng "Pappa jag vill ha en italienare" tillsammans med Kerstin Granlund (utanför bild) på VM-galan 1990. Foto: Kamerareportage
Gruppen var med i julgranstävlingen Liseberg Gran Prix vintern 2010. Foto: Stefan Karlberg

Galenskaparna och After Shave är en humorgrupp som bildades 1982 då humortrion Galenskaparna och barbershopgruppen After Shave slog sina påsar ihop. Gruppen har producerat en mängd scenproduktioner i form av revyer, krogshower och turnéer, samt fem TV-serier, åtta filmer och över 30 musikalbum.

Galenskaparna och After Shave är en av Sveriges mest framgångsrika humorgrupper genom tiderna. De står bakom några av Sveriges största TV-, film-, låt- och revysuccéer genom tiderna, som Macken, Hajen som visste för mycket och Stinsen brinner.

Medlemmar

På Liseberg

Noterbart: På John Hrons Dag 1996 uppträdde Anders Eriksson och Jan Rippe som Roy och Roger. I Lotta på Liseberg 2014 uppträdde Anders Eriksson och After Shave.

Lisebergsapplåden

Den 16 april 1988 tilldelades Galenskaparna och After Shave Lisebergsapplåden, för att de gjort Sverige gladare. Gruppen, som fick sitt stora genombrott med tv-serien Macken 1986 och som hösten 1987 haft premiär för musikalen Stinsen brinner, hade på kort tid överösts med priser.

Sommaren 1987 tilldelades Claes Eriksson Povel Ramels Karamellodikt-stipendium och det följdes i december samma år av utmärkelsen "årets sensation" som delas ut av det stockholmska sällskapet Stallbröderna. I februari 1988 vann gruppen även två grammis - för årets underhållningsproduktion och årets svenska artist.

Lisebergsapplåden blev alltså fjärde utmärkelsen på kort tid. Men för Claes Eriksson var det ingen tvekan om att applåden vägde tyngst. "Den värderar jag högst", sa han till GT den 10 april.