Visningar
Åtgärder

Fotbollsplatsen

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Delar av OS-guldlaget från 1948. Övre raden från vänster: Knut Nordahl, Sune "Mona-Lisa" Andersson, Bertil Nordahl, Gunnar Gren, Nils Olsson (ÖIS-spelare, ej med i OS-laget), Gunnar Nordahl. Främre raden från vänster: Henry "Garvis" Carlsson, Erik Nilsson och GAIS-legenden Karl-Alfred Jakobsson (ej med i OS-laget). Foto: Okänd

1981-1992

Fotbollsplatsen var ett temaområde som hade premiär 1981. Området skapades i samråd med Svenska Fotbollsförbundet. På platsen uppmärksammades fotboll i allmänhet och mästarlag i synnerhet. Dessutom hade fotbollslegendaren Gunnar Gren en hedersplats.

Fotbollsplatsen bestod dels av en stor väggmålning på 8x12 meter, skapad av Bo Ewert Svensson, föreställande en ensam fotbollsspelare som "driver" bollen över en grön gräsmatta. Spelaren var målad uppifrån vilket, enligt Liseberg, gav en ”rolig och ovanlig effekt”.

I anslutning till målningen fanns en mängd skyltar som i kronologisk ordning presenterade samtliga vinnare av Allsvenskan – både på dam- och herrsidan. Där fanns även en presentation av samtliga vinnare av Gothia Cup samt en tavla med kortfattad fotbollshistorik.

Som kronan på verket fanns även en bronsrelief föreställande Gunnar Gren, på den tiden ansedd som Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Reliefen, skapad av Olle Brandquist, hade tagits fram av Göteborgs-Posten efter bland annat en omröstning bland tidningens läsare.

Invigningen

Fotbollsplatsen invigdes den 16 maj 1981 klockan 15:00 av Göteborgs-Postens chefredaktör Lars Hjörne. Lars-Gunnar Björklund var konferencier och bland inbjudna gäster märktes delar av guldlaget från OS i London 1948. I vimlet fanns även Harry Lundahl, allsvensk skyttekung 1929 (31 mål). På Björklunds fråga om varför ingen gör 31 mål nuförtiden blev svaret: "Snålfotboll med nio försvarare och två anfallare. Vi var fem man i kedjan." Bland övriga inbjudna märktes Lennart Hyland, IFK:s klubbdirektör Anders Bernmar och Ove Kindvall.

Placering

När Fotbollsplatsen var ny, och ett antal år framöver, fanns den i Lisebergs sydligaste del - i det "nygamla" område som Liseberg hade varit utan under tiden som motorvägen E6 byggdes. I mitten av 1980-talet flyttades den till LisebergsLoopens södra sida.

Kuriosa

Redan 1960 ansåg Lars Hjörnes far, Harry Hjörne (även han chefredaktör på Göteborgs-Posten), att en staty borde resas över Gunnar Gren och att den borde stå utanför Nya Ullevi. Frågan stöttes och blöttes i tio år innan beskedet kom - det blir ingen staty. Däremot blev det en relief, men den hängdes upp i Nya Ullevis innandöme, långt bort från allmän beskådning. Till råga på allt nekades Gren på den tiden tillträde till nyss nämnda Hedersläkare, något som gjorde Gren honom själv ledsen och många fotbollsmänniskor upprörda. Det var därför extra glädjande att Gren fick "offentlig upprättelse" (i brist på bättre uttryck) då den nya reliefen placerades för allmän beskådning på Liseberg. Till sist blev det även en staty. Dock inte på Liseberg utan på bästa tänkbara plats: utanför Gamla Ullevi. Där klackar Gunnar Gren sin boll sedan 29 september 1993.