Visningar
Åtgärder

Flygkarusellen (1923)

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Flygkarusellen var en av de första attraktionerna som köptes till Jubileumsutställningens Nöjesfält. I bakgrunden syns Bergbanan, som ännu inte är klar. Foto: Göteborgs Stadsmuseum
Full snurr i Flygkarusellen. Attraktionen rakt fram är Krinolinkarusellen och till höger ligger ringkastningspaviljongen Hopplan. Den höga byggnaden i höger hörn är Konserthallen. Foto: Liseberg

1923-1932

Flygkarusellen var en karusell som hade premiär 1923. Den var med andra ord en av Lisebergs ursprungliga attraktioner och faktiskt en av de första som köptes till det blivande nöjesfältet.

Flygkarusellen var en större variant av Slänggungan. ”Den har en höjd som det inte finns make till inom de tre närmsta kungarikena. Dess musikaliska prestationer motsvarar 60 mans orkester” skrev Göteborgs-Tidningen på öppningsdagen den 8 maj 1923. Den största skillnaden jämfört med en traditionell slänggunga var att flera passagerare åkte tillsammans i en stor gondol i stället för att som i Slänggungan åka en och en, alternativt två och två, i små korgar.

1923-1925 var Flygkarusellen placerad nordväst om Berg- och dalbanan. 1926 flyttades den till området framför Cabarethallen, för att ge plats åt den nya dansbana Polketten. Flytten gjordes inte enbart för utrymmets skull utan även för att dansen inte skulle störas av Flygkarusellens högspelande positiv. I samband med flytten byggdes attraktionen om till en traditionell slänggunga.

”Den flyttade och förenklade slänggungan kommer säkert att ha framgång. Det är nämligen åtskilligt mera spännande att slängas runt i luften med benen fritt i vädret än i en stabil gondol” skrev Göteborgs-Posten när de besökte Liseberg i slutet av april 1926.

Mycket riktigt blev det en framgång. Efter ombyggnationen tjänade Liseberg lika mycket på en månad som man tidigare gjorde på en hel säsong.

Inför säsongen 1933 flyttades Radiobilarna från södra gården till området framför Cabarethallen. I samband med det byggdes de båda attraktionerna ihop genom att Flygkarusellen placerades på Radiobilarnas tak. Efter det användes Flygarusellen inte i trafik mer utan enbart som dekoration. Inför säsongen 1952 monterades den slutligen ner och ersattes av nyheten Helikoptern.

Fakta

Köpt av: Firma Josef Hübner i Neustadt an der Orla

Kostnad: 350 000 Riksmark

Plats: Karusellplatsen (1923-1925), framför Cabarethallen (1926-1932)