Visningar
Åtgärder

Farfars Bil

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Den helt nya modellen 2013. Foto: Stefan Karlberg
Farfars Bil årgång 2009. Foto: Stefan Karlberg
En stilla tur sommaren 2003. Foto: Stig Kälvelid

1979-

Innehåll

Gamla Farfars Bil

Farfars Bil, en av Lisebergs mest klassiska barnattraktioner, har sina rötter i en ännu äldre attraktion – Barnrallyt från 1956.

Farfars Bil kom till när Barnrallyt byggdes om inför säsongen 1979. Förutom nytt namn fick attraktionen även nya bilar, 15 stycken av veteranbilsmodell för att vara exakt.

”Jättebra! Den vill jag gärna åka när jag kommer hit igen” utbrast 6-åriga Emma som ingick i tidningen Arbetets testpatrull på pressvisningen 1979. Emmas jämnåriga kamrat Peter var även han nöjd med åkturen.

– Det var bra att den gick på spår. Och att det inte gick för fort, sa han.

Kuriosa

  • När Farfars Bil hade premiär var det den längsta banan i Skandinavien.
  • I samband med förändringen från Barnrallyt till Farfars Bil flyttades stationsbyggnaden till östra delen av barnområdet. Den gamla stationsbyggnaden gjordes då om till försäljningskiosk för popcorn, spunnet socker och läsk.

Nya Farfars Bil

Tillsammans med Volvo skapade Liseberg en helt ny Farfars Bil inför säsongen 2013. Samtidigt flyttades attraktionen från det gamla barnområdet till det då nybyggda Västkustområdet.

Nya Farfars Bil består av åtta lastbilar och fyra bussar inspirerade av 1930-talets fordonsmodeller. Under åkturen får barnen följa med på en resa från stad till kust och landsbygd. De får även lära sig om trafiksäkerhet och om Volvos historia. När barnen kört klart kan de hämta ut ett körkort med foto, som visar att de genomgått Lisebergs och Volvokoncernens körkortsutbildning.

– För oss känns det fantastiskt att äntligen kunna knyta ett av Göteborgs allra starkaste och viktigaste varumärken till Liseberg. Volvokoncernen, med sin gedigna kunskap om tunga fordon och trafiksäkerhet, har gjort det möjligt för oss att lyfta våra älskade Farfarsbilar till en helt ny nivå, sa Lisebergs vd Andreas Andersen inför premiären.

Invigningen

Den 4 juni klockan 11.30 var det officiell invigning av nya Farfars Bil. Invigningen, som var öppen för alla barn mellan två och sju år, leddes av Lasse Kronér och Liseberg och Volvo representerades av företagens verkställande direktörer, Andreas Andersen respektive Olof Persson.

Klicka här för att läsa mer och se ett filmklipp från invigningen Expressen

Bilder från invigningen

Biljettpris

  • 1982: 4 kr

Fakta

Farfars Bil 2013

Typ av attraktion: Rälsbunden

Längd & fordon: 222 meter räls, 8 lastbilar och 4 bussar

Tillverkare: Metallbau Emmeln, Tyskland

Tillverkningsår: 2013

Tillverkarens beteckning: Veteran Cars

Antal åkande: 2 barn och 2 Vuxna/fordon

Hastighet: 1,5m/s = 5,4 km/t

Kapacitet: ca 350-400 p/t