Visningar
Åtgärder

Erik Johnsson

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
1958 sändes TV-programmet Kvitt eller Dubbelt i Cabarethallen. Erik Johnsson står i orkesterdiket, klädd i vitt. Foto: Kamerareportage

Erik Johnsson, född Rolf Sven Erik Johnsson 26 juli 1918 i Helsingborg, död 23 april 1971 i Göteborg, var en svensk kompositör, kapellmästare och musikarrangör. På Liseberg var han kapellmästare för Lisebergsorkestern 1954-1957 och 1962-1965.

Johnson gick på Musikaliska Akademin i Stockholm och dirigerade därefter på Nya Teatern och China-varietén i huvudstaden. Innan anställningen på Liseberg var han en sväng på Casino-teatern i Oslo och Idéon-teatern. Huvudinstrumentet var piano men han spelade även fiol. Nils Poppe och Karl Gerhard är två av flera stora artister som han arbetade tillsammans med.

När Johnsson kom till Liseberg var det för att ersätta Lisebergsorkesterns mycket populära kapellmästare Oscar Mayrhauser som dog 1953. Att han varit kapellmästare för China-varietén, samt haft flera andra krävande uppdrag, gjorde honom bäst lämpad för tjänsten på Liseberg. Han fick jobbet i konkurrens med tre svenskar, bland andra Zara Leanders blivande man Arne Hülphers, och flera utländska krafter. Planer fanns på att anställa honom över säsongen 1954 och låta en utländsk kapellmästare göra gästspel under sommaren, men så blev aldrig fallet.

En av Lisebergsorkesterns huvuduppgifter under somrarna var att ackompanjera artisterna i Cabarethallen. Att leda orkestern och samtidigt tillgodose artisternas önskemål var en krävande uppgift som Johnsson axlade i nio år.

Efter sejouren 1954-1957 slutade Erik Johnsson på Liseberg för att i stället arbeta heltid på Sveriges Radio. När Malte Johnson bestämde sig för att sluta efter 17 år på Liseberg gjorde Johnsson comeback i Cabarethallens orkesterdike.

Erik Johnsson avled 1971, endast 53 år gammal.

Kuriosa

  • När Erik Johnsson anställdes på Liseberg inför säsongen 1954 fick han ett fast gage på 10 000 kronor för hela sommaren. Det innebar en lön på 80 kronor per dag.
  • Förutom sitt stora intresse för musik var Johnsson även intresserad av radioteknik. I början av 1960-talet hade han över 700 ljudeffekter i sitt privata arkiv, den största samlingen i Sverige.

På Liseberg

Inom parentes: artist/evenemang som ackompanjerades (nästan uteslutande med Lisebergsorkestern).

Fler datum kommer.