Visningar
Åtgärder

Edith Segerstedt

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Edith Segerstedt - legendarisk dragspelare och orkesterledare på Polketten. Foto: H. Yngvesson
Utanför Pop In-byggnaden i början av 1970-talet. Foto: Okänd

Edit Charlotta Segerstedt, född 28 augusti 1907 i Göteborg, död 18 augusti 1980 i Partille, var en svensk dragspelare och orkesterledare.

Segerstedt kom att förknippas med Göteborg och Liseberg, i nöjesparkens fall för alla år på Polketten. Men hon spelade med sitt kapell lite varstans i landet; i folkparker, på Gröna Lund och på båtarna till Danmark. Och på radion förstås, där hennes musik hördes första gången på 1940-talet. Hon var dessutom kapellmästare hos Sten-Åke Cederhök på Hagateatern.

Hon ville bli konsertpianist men blev dragspelare. 1939 vann hon nordiska dammästerskapet i dragspel på gamla Cirkus i Göteborg. En annan hedersam utmärkelse fick hon 1979, året innan hon dog, då hon av Kals Åden utsågs till årets Ada. Hennes Kal blev Sven Tjusling, en annan Lisebergsprofil.

Edith förblev göteborgare trots många anbud från hela landet. I hemstaden blev hon med åren något av en institution. I Knäpp-upprevyn På avigan från 1966 omnämndes hon av Povel Ramel: "Nyckelharpan så fjäderlätt, knäppes utav Edith Segerstedt". Karl Gerhard sjöng i en revy: "Edith heter hon och spelar med sån charm, så varje karl blir varm."

På Liseberg debuterade hon sommaren 1955. Från 1957 till 1966 spelade hennes orkester regelbundet på Polketten. I slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet delade hon dansbanan med andra orkestrar.

På Liseberg

Kommentar: Då Segerstedt spelade under hela säsongen var måndagar allt som oftast ledig dag.