Visningar
Åtgärder

Edith Segerstedt

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Edith Segerstedt – legendarisk dragspelare och orkesterledare på Polketten. Foto: H. Yngvesson

Edit Charlotta Segerstedt, född 28 augusti 1907 i Göteborg , död 18 augusti 1980 i Partille, var en svensk dragspelare och orkesterledare.

Edith Segerstedts är en klassiker på Liseberg. Under flera säsonger spelade hon med sitt kapell på den lika klassiska dansbanan Polketten. Hon kom ofta att förknippas med Göteborg, men framträdde på åtskilliga platser i landet som restaurang- och folkparksmusiker med egen orkester.

Dragspelsdrottning

Hon var känd som dragspelare, men det var inte hennes första instrument. Som 12-åring plöjde hon till sina föräldrars glädje igenom en seriös repertoar av Beethoven, Chopin och Schubert på piano. Det gjorde hon så bra att pianolärarinnan tog med Edith till uppvisning i gamla Konserthuset på Heden och det ansågs allmänt att lilla Edith var ett lovande klassiskt musikfrö. Men Edith var av annan uppfattning och bytte ut pianot mot dragspel och Beethoven mot Jularbotoner och åkte ut i Folkparkerna.

Genombrottet kom när Edith korades till nordisk drottning i dragspel vid en tävling på Cirkus i Göteborg 1939. Det dröjde inte länge förrän hon bildade egen orkester, dels en trio för radioframträdande och dels en sexmannaorkester för folkparksturnéerna.

Under 1940-talet arbetade hon på alla de små revyteatrar som blomstrade runt Järntorget i Göteborg, som Hagateatern, Nya Folkan och Nya Teatern. Edith stod för musiken i det gäng som bl. a. bestod av Eric Källqvist, Buddy Langton, Thor Modéen och John Botvid.

Alltid Göteborgare

Edith förblev göteborgare trots många anbud från hela landet. I hemstaden blev hon med åren något av en institution. I Knäpp-upprevyn På avigan från 1966 omnämndes hon av Povel Ramel: ”Nyckelharpan så fjäderlätt, knäppes utav Edith Segerstedt”. Karl Gerhard sjöng i en revy: ”Edith heter hon och spelar med sån charme, så varje karl blir varm.” Ett år innan sin bortgång fick hon hederstiteln Göteborgarnas "Kal å Ada".

Hon debuterade på Liseberg 1957 och var sedan parken och Polketten trogen i många, många år. Hon uppträdde hela somrarna men ibland gjorde hon tvåveckors gästspel på Gröna Lund.

- Stockholm är bra, men jag kommer att längta till Göteborg redan efter en vecka, sa Edith 1966.

En gång göteborgare, alltid göteborgare.

På Liseberg

Fler datum kommer.