Visningar
Åtgärder

Edith Piaf

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
"Den lilla sparven", Edith Piaf, på Liseberg 1947. Foto: Okänd
Detta fotografi användes bland annat i Lisebergs Dagens Program under Piafs vistelse i Göteborg. Foto: Kamerareportage
Signerat foto med en hälsning från Piaf till Anita Ahlroth, vd-sekreterare och något av en mamma till alla artister på Liseberg. Foto: Okänd

Innehåll

Biografi

Edith Piaf, född Edith Giovanna Gassion 19 december 1915 i Paris, död 11 oktober 1963 i Plascassier, var en fransk sångerska. Hon är allmänt ansedd som Frankrikes största populärmusikartist. Hon fick stora framgångar med sånger som "La vie en rose", "Milord" och "Non, je ne regrette rien". Hon var den främsta representanten för den franska chanson-traditionen under 1950- och 1960-talet.

På Liseberg

Inom parentes: Uppträdde tillsammans med.

Press

I likhet med rockgiganterna Led Zeppelins konsert drygt 20 år senare fick Piafs Lisebergsbesök mycket liten uppmärksamhet i lokalpressen. Trots sångerskans världsstjärnestatus och trots att Liseberg slog på stort med bland annat följande tidningsannons inför föreställningarna i Konserthallen:

"Edith Piaf inbjuder Eder till Konserthallen. Ikväll klockan 7.30 inledes ett 4 dagars gästspel av den charmfulla och enastående populära sångerskan Edith Piaf med gamla och nya visor samt hennes 9 urkomiska ”sångkamrater” Les Compagnons de la Chanson i sina mest bejublade nummer. Biljetter á kronor 2 (numrerade) och 1:50 (onumrerade)."

Utöver annonsen var det bara Göteborgs-Tidningen som, mycket kort, skrev om besöket:

”Edith Piaf är i Göteborg på kort gästspel. Repertoaren är utökad med en rad nya nummer och ett framstående grekist danspar, Lydia Alma och Yanni framträder med några av sitt hemlands danser.”

Märkligt nog rådde samma tystnad i pressen även efter Piafs besök. Inte ett ord om konserterna, i vare sig Göteborgs-Posten, Göteborgs-Tidningen eller Ny Tid. Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning kostade dock på sig en recension den 17 juni 1947:

”Edith Piaf stod igår på Konserthallens estrad med delvis nya visor men alltjämt lika gripande. Av de saker hon inte tidigare sjungit på Liseberg har hon bland annat låtit höra ”Den lille mannen” i radio, Men radion kan inte göra rättvisa åt denna brinnande intensiva konstnär vars mimik och patetiska gester är en del av hennes konst. Man måste se henne!”

Kuriosa

Under vistelsen i Göteborg bodde Edith Piaf på Grand Hotel, men tillbringade större tiden av dagarna hemma hos familjen Gabay som hon kände sedan tidigare. Där lyssnade hon ofta på fransk radio, på den enda kanal som Radiotjänst bidrog med. När hon lämnade Göteborg fick hon frågan vad hon tycker om svensk radio. Piaf svarade att "det finns en sångare som jag ofta hört. Han är av absolut världsklass. Han heter Bertil Boo."

Gage

Edith Piaf och Les Compagnons de la Chanson fick 1 000 kr per dag i gage. Lisebergs interna betyg var "Prima, prima - Världsnummer".

Hyllningar