Visningar
Åtgärder

De gamlas dag

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Fröken Ruth Andersson serverar kaffe till en fikasugen pensionär på Bengtas Café sommaren 1944. Foto: Kamerareportage

1941-?

De gamlas dag var en temadag då Liseberg bjöd Göteborgs pensionärer på fika och underhållning. Från början hade dagen inget namn. Från och med 1947 användes uttrycket De gamlas dag.

Det började med att Liseberg, på förslag av vd:n Herman Lindholm, bjöd in pensionärshemmens hyresgäster samt boende på Örgrytehemmet och Ivarsbergshemmet till en gratis extraföreställning i Cabarethallen den 11 augusti 1941.

1942 beslutade Liseberg att upprepa gratisföreställningen. Genom att lägga den på en måndag, tisdag, torsdag eller fredag behövde man, enligt kontrakt, inte betala någon extra ersättning till de medverkande. Det framgår dock att det hela var känsligt. I Lisebergs interna handlingar framgår att gratisföreställningen knappast skulle upprepas 1943 och att arrangemanget inte fick få uppmärksamhet i pressen.

Konceptet utvecklades dock senare till att Liseberg bjöd på fika, att karuseller höll extraöppet och att gratisföreställningar gavs på någon av scenerna. Som exempel kan nämnas De gamlas dag sommaren 1962. Då serverades tårta, wienerbröd och kaffe på Bengtas Café, Restaurant Ekebacken, Wärdshuset och Huvudrestauranten. Musik framfördes av Lisebergs Dragspelsorkester. Efter fikan väntade gratis föreställningar i Cabarethallen (Musikaliska roare) och Veckans Revy (Skratta i backarna) innan dagen avslutades med dans, karusellåkning och spel.

På Liseberg

  • 11 augusti 1941
  • 18 juni 1946
  • 19 juni 1947

Mer information kommer.