Visningar
Åtgärder

Cuba-Cabano

Från Lisepedia
Hoppa till: navigering, sök
Cuba-Cabana låg vid foten av Bergbanans södra sida. Till höger, klädd i röd kavaj, står Sigvard Nilsson och ropar ut sin patenterade ramsa. Foto: Okänd
Ett litet avbrott i lottförsäljningen. Foto: Okänd
Som bilden visar var vinsterna indelade i olika sektioner, namngivna efter länder. Exempelvis Sverige och Norge. Foto: Eva-Lena Bengtsson
Sommaren 1957. Bakom borgen i Barnrallyt ligger Cuba-Cabano, som då hette just Cabano och inte Cabana. Foto: Okänd

1956-1968

Cuba-Cabano, senare Cuba-Cabana, var ett spel som hade premiär 1956. Spelet fanns i Södra området och var mycket populärt, inte minst på grund av utroparen Sigvard Nilsson.

För att delta i spelet köpte man lotter av någon av lotteriförsäljarna som stod framför disken. Rätt vinstnummer samt pris till vinnaren annonserades sedan ut av Sigvard Nilsson.

Denne Sigvard är värd ett eget kapitel. För han gjorde intryck! De som besökte Liseberg då Cuba-Cabano fanns glömmer honom aldrig. Kavajen, frisyren, mikrofonen... Och inte minst det han sa i den, med sin speciella nasala röst. Allt detta etsade sig fast i människors minne.

Hela dagarna, från öppning till stängning, hördes hans utrop över Liseberg.

"Och så var det vinst på Sverige. Det betyder att det är fritt val bland våra samtliga montrar”, "endast 50 öre lotten, fritt val i alla montrar". Så där höll han på. Med samma outtröttliga energi.

Många lyckliga barn, och vuxna med för den delen, gick genom åren från Cuba-Cabana med en docka eller nallebjörn under armen. Och med Sigvard Nilssons utrop ekande i huvudet.

Kuriosa

  • 50 öre kostade biljetten ja. Till en början. Mot slutet höjdes priset till 1 krona.
  • Sigvard Nilsson bytte senare efternamn till Jerkung.